Taleus

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Taleus
Xanthosoma roseum
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
Order: Alismatales
Family: Araceae
Subfamily: Aroideae
Tribe: Caladieae
Genus: Xanthosoma
Species

About 50; see text

Taleus tutuwuha sabangsa bolang anu sok beutian; aya nu bisa didahar jeung aya nu jadi papaés buruan wungkul.[1]

Sajarah Singget[édit | sunting sumber]

Talas mangrupa pepelakan herba menahun. Talas kaasup dina suku talas-talasan (Araceae), Bentukna ajeg, jangkungna 1 cm atawa leuwih sarta mangrupa pepelakan sausum atawa sapanjang taun. Talas miboga sawatara ngaran umum nyaéta Taro, Old cocoyam, ‘Dash(e)en’ sarta ‘Eddo (e)’. Di sawatara nagara dipikawanoh kalayan ngaran séjén, kawas: Abalong (Philipina), Taioba (Brazil), Arvi (India), Keladi (Malaya), Satoimo (Japan), Tayoba (Spanyol) sarta Yu-tao (China.

Asal mula pepelakan ieu asalna ti wewengkon Asia Tenggara, nyebar ka China dina abad kahiji, ka Jepang, ka wewengkon Asia Tenggara séjénna sarta ka sawatara pulo di Samudra Pasifik, kabawa ku migrasi nu nyicingan. Di Indonésia talas bisa aya ampir di sakumna kapuloan sarta sumebar ti tepi basisir nepi ka pagunungan di luhur 1000 m dpl., boh liar boh di pelak.

Jenis pepelakan[édit | sunting sumber]

Pepelakan talas ngandung asam perusi (asam bulao atawa HCN). Sistim akarna serabut, liar sarta pondok. Beuti miboga jenis anu macem-macem. Beuti bisa ngahontal 4 kg atawa leuwih, ngawangun selinder atawa buleud, ukuranana 30 cm x 15 cm, boga warna coklat. Daunna ngawangun perisai atawa haté, lembaran daunna 20-50 cm, panjangna, kalayan dahan ngahontal 1 méter panjangna, kelir palapah macem-macem. kembangna diwangun luhur tongkol, seludang sarta dahan. Kembang jalu sarta kembang betina anu pisah, anu betina aya di handapeun, kembang jalu di bagian luhurna, sarta dina penclutna aya kembang gabug. Buah bertipe buah buni. Sikina loba, wangun buleud endog, panjangna ± 2 mm.

Sagala rupa jenis talas aya di wewengkon Bogor nya éta Talas Sutera, Talas Bentul sarta Talas Ketan. Talas Sutera ngabogaan daun anu boga warna héjo ngora sarta sarta miboga bulu lemes kawas Sutera. Di panén dina umur 5-6 bulan. Beutina kecoklatan anu bisa ukuranana keur nepi ka badag. Talas Bentul ngabogaan beutina leuwih badag jeung kelir batang anu leuwih wungu di banding Talas Sutera. Talas Bentul bisa dipanén sanggeus umur 8-10 bulan jeung beuti anu rélatif leuwih badag sarta boga warna leuwih ngora kakonéng-konéngan. Talas Ketan kelir palapahna héjo kolot kabeureum-beureuman. Di Bogor dipikawanoh ogé jenis talas anu disebut Talas Mentega (Talas Gambir/Talas Hideung), alatan watang sarta daunna boga warna unggu gelap.

Jenis talas séjén biasana henteu di kosumsi alatan rasana henteu ngeunah atawa ateul. Contona nya éta Talas Sente anu watang sarta berdaun badag, loba dipaké pikeun pajangan sarta daunna mindeng dipaké pikeun kadaharan lauk. Keur talas Bolang mah miboga rasa anu ateul, jeung batang sarta daun anu siga totol-totol.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. [RA,Danadibrata.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Gawé bareng PT Kiblat Buku Utama jeung Universitas Padjadjaran].Kaca 671
  2. (id)[1](diakses tanggal 20 oktober 2011)