Taman Kanak-kanak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Artikel ieu bagian tina ranggeuyan
Atikan Formal
di Indonésia
Logo Depdiknas.jpg

Atikan Budak Leutik
Taman Kanak-kanak
Raudatul Athfal
Madrasah Diniyah

Atikan dasar (Kelas 1-6)
Sakola Dasar
Madrasah Ibtidaiyah
Paket A

Atikan dasar (Kelas 7-9)
Sakola Menengah Pertama
Madrasah Tsanawiyah
Paket B

Atikan menengah (Kelas 10-12)
Umum:
Sakola Menengah Atas
Madrasah Aliyah
Paket C
 
Kajuruan:
Sakola Menengah Kajuruan
Madrasah Aliyah Kajuruan

Atikan luhur
Akademi
Politéknik
Sakola Luhur
Institut
Universitas

Taman Kanak-kanak (disingket TK) nyaeta jenjang atikan pikeun barudak umur 6 taun atawa di handapna) dina wangun atikan formal. Kurikulum TK ditekenkeun kana méré rangsangan atikan pikeun mantuan tumuwuhna sarta mekarna jasmani jeung rohani budak ambéh budak ngabogaan kasiap dina ngasupan atikan satuluyna.

Lila mangsa diajar budak di TK biasana gumantung kana tingkat kacerdas budak anu dipeunteun dina rapor pér semester. Tapi sacara umum pikeun lulus TK merlukeun waktu 2 (dua) taun, nyaéta:

  • TK 0 (enol) Leutik (TK leutik) salila sataun
  • TK 0 (enol) Gedé (TK gedé) salila sataun

Umur rata-rata budak nu dibeunangkeun asuk ka TK saeutikna nyaéta 4-5 taun. Sedengkeun umur rata-rata pikeun lulus ti TK nyaéta 6-7 taun. Sanggeus lulus ti TK, atawa atikan formal jeung nonformal séjénna anu sadarajat, murid saterusna neruskeun ka jenjang atikan leuwih luhur nyaéta Sakola Dasar atawa anu sadarajat.

Atikan di TK[édit | sunting sumber]

Di TK, barudak dibéré kasempetan diajar dina kurikulum atikan anu luyu jeung umur unggal tingkatanana. Murid diajarkeun:

  • Ngitung
  • Maca (leuwih benerna mikawanoh aksara sarta éjahan)
  • Nembang
  • Gaul dina lingkungan kulawarga sarta babaturan sakaulinan
  • Sagala rupa kaparigelan séjénna.

Tujuanana nyaéta pikeun ngaronjatkeun kreativitas anak sarta mecut pikeun diajar mikawanoh rupa-rupa élmu pangaweruh ngaliwatan pendekatan niléy moral ageman, sosial, émosional, fisik/motorik, kognitif, basa, seni, sarta kamandirian. Kabéh dirarancang sabagé usaha ngadewasakeun budak dina kahirupanana. Kabéh kagiatan atikan ieu dibungkus dina modél "diajar bari ulin".

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]