Taneuh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Taneuh nya éta bagian kerak bumi anu kasusun tina mineral sarta bahan organik nu mangrupa lapisan taneuh anu subur .[1] Taneuh pohara penting lalakonna pikeun kabéh kahirupan di bumi alatan taneuh ngarojong kahirupan tutuwuhan kalayan nyadiakeun hara sarta cai sakaligus minangka nu nahan akar.[1] Struktur taneuh anu berongga-rongga ogé jadi tempat anu alus pikeun akar hirup sarta tumuwuh. [1] Taneuh ogé jadi tempat hirup sagala rupa mikroorganisme. [1] Pikeun kalolobaan sato darat, taneuh jadi lahan pikeun hirup sarta usikna.[1] Ti sagi klimatologi, taneuh nyekel lalakon penting minangka tempat neundeun cai sarta narékahan érosi, sanajan taneuh sorangan ogé bisa kaérosi.[1]

Jenis Taneuh[édit | sunting sumber]

Indonésia nya éta nagara kapuloan jeung daratan anu lega kalayan jenis taneuh anu berbeda-beda. [2] Di handap ieu nya éta jenis-jenis taneuh anu aya di Indonésia :

Taneuh Humus nya éta taneuh anu pohara subur, kabentuk tina lapukan daun sarta watang tangkal di leuweung hujan tropis anu leubeut.[2]

Taneuh Keusik nya éta taneuh anu boga sipat goréng pikeun tatanén, anu kabentuk ti batuan beku sarta batuan sedimen anu ngabogaan butir garihal sarta berkerikil.[2]

Taneuh aluvial nya éta taneuh anu dijieun tina leutak walungan anu namper di dataran pendék anu ngabogaan sipat taneuh anu subur sarta cocok pikeun lahan tatanén.[2]

Taneuh Podzolit nya éta taneuh subur anu umumna aya di pegunungan kalayan curah hujan anu luhur sarta miboga suhu anu pendék / tiis.[2]

Taneuh Vulkanis nya éta taneuh anu kabentuk ti lapukan materi gunung anu bitu, seuneuan anu subur ngandung zat hara anu luhur. [2] Jenis taneuh vulkanik aya di kira-kira lamping gunung anu aktip.[2]

Taneuh Laterit nya éta taneuh henteu subur anu tadina subur sarta beunghar ngeunaan unsur hara, tapi unsur hara kasebut leungit alatan dibawa ku cai hujan anu luhur.[2] Conto: Kalimantan Kulon sarta Lampung.[2]

Taneuh mediteran nya éta taneuh sipatna henteu subur anu kabentuk tina pelapukan batuan anu kapur. [2] Conto: Nusa Tenggara, Maluku, Jawa Tengah sarta Jawa Wétan.[2]

Taneuh organosol nya éta jenis taneuh anu kurang subur pikeun tatanén anu mangrupa hasil jieunan pelapukan tumbuhan ranca. [2] Conto: ranca Kalimantan, Papua sarta Sumatera.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f (id)tanah di indonesia (diaksés tanggal 14 November 2011)
  2. a b c d e f g h i j k l m (id)jenis tanah di indonesia (diaksés tanggal 14 November 2011)


Nulis.jpg