Tari Bali

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gambuh

Tari Bali nya éta tarian anu aslna ti Bali.[1] Tari Bali teu gumantung kana galur cerita.[1] Kaéndahan tari Bali bisa katitén ngaliwatan gerakan anu abstrak jeung éndah.[1] Tari-tari Bali anu kasohor nya éta tari pendét, tari gabor, tari baris, sanghyang jeung legong.[1] Tari Bali miboga makna religius.[2] Di taun 1950-an, kamekaran pariwisata, sababaraha tarian geus dipintonkeun dina kagiatan-kagiatan di luar kaagamaan kalayan sababaraha modifikasi.[1]

Rupa-rupa tari Bali[édit | sunting sumber]

Tari Bali dapat dikategorikan menjadi tiga jenis, wali (sakral) atau bebali (upacara) dan balih-balihan (hiburan).[1] Tari wali dan bebali dapat ditarikan di tempat dan waktu yang berbeda-beda.[1] Tari wali dipentaskan di halaman bagian dalam pura dan tari bebali di halaman tengah (jaba tengah).[1] Sebaliknya tari balih-balihan ditarikan di halaman luar pura (jaba sisi) kapan saja.[1]

Wali[édit | sunting sumber]

Tari Kecak.

Tari wali, mangrupa tarian sakral, dipintonkeun di buruan di jero pura.[2] Jinisna:

Bebali[édit | sunting sumber]

Bebali nya éta jinis tarian upacara, biasana dipintonkeun di buruan tengah pura.[2] Tari ieu sipatna sakral jeung ngahibur.[2]

Balih-balihan[édit | sunting sumber]

Balih-balihan nya éta jinis tarian anu sipatna non-religius jeung ngahibur.[2] Dipintonkeun di buruan hareup atawa di luareun pura.[2] Jinis-jinisna:

catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i Jenis Tari Bali (Dicutat tanggal 3 Desember 2011)
  2. a b c d e f Turis Asing Tertarik Belajar Tari Bali (Dicutat tanggal 3 Desember 2011)