Téktonik

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Tektonik)
Luncat ka: pituduh, sungsi

Téktonik lémpéng (tina kecap basa Yunani pikeun "hiji hal anu ngawangun", τεκτων, tekton) nyaeta hiji téori dina géologi nu dimekarkeun pikeun nerangkeun kajadian ngisedna buana, jeung ayeuna ieu teori geus ditarima ku mayoritas élmuwan anu icikibung dina jero éta widang. Dina téori téktonik lémpéng ieu, bagéan pangluarna tina interior Bumi diwangun ku dua lapis, lapis beulah luar litosfir jeung bagean beulah jero asténosfir.

Litosfir dasarna "ngambang" dina asténosfir tur paparisah jadi sapuluh lémpéng utama: lémpéng Afrika, Antartika, Australia, Érasia, Amérika Kalér, Amérika Kidul, Pasifik, Cocos, Nazca, jeung India. Lémpéng ieu (sarta sababaraha lémpéng leutik séjénna) gerak kalayan silih patali diantara maranéhannana dina salasahiji tina tilu wangun wates lémpéng: konvergén (dua lémpéng silih surung), divergén (dua lémpéng gerak silih jauhan), jeung robah (dua lémpéng silih dorong nepi ka gésér, patumpang-tindih). Kajadian lini, aktivitas gunung berapi, wangun pagunungan, jeung jungkrang sagara aya di sapanjang wates-wates lémpéng éta (hususna di sabudeureun "Cingcin Api Pasifik").

Lémpéng téktonik di dunya dipetakeun dina pertengahan kadua abad 20.
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.