Tikukur

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tikukur
Individual with plumage pattern of S. c. tigrina (Austins Ferry, Tasmania)
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Columbiformes
Family: Columbidae
Genus: Spilopelia
Species: S. chinensis
Ngaran binomial
Spilopelia chinensis
(Scopoli, 1768)
Subspésiés
  • chinensis Scopoli, 1768
  • ceylonensis Reichenbach, 1862
  • hainana Hartert, 1910
  • suratensis JF Gmelin, 1789
  • tigrina Temminck, 1811
Sinonim
  • Streptopelia chinensis
  • Stigmatopelia chinensis

Tikukur (Geopelia striata) nyaéta anggota kulawarga Columbidae japati pituin Asia Tenggara, baraya deukeut 'Japati Damé' (Peaceful Dove) Australia jeung Nugini, nu di Indonésia sok diingu kusabab alus sorana.

Habitat jeung ambahan[édit | sunting sumber]

Ambahan pituin ieu spésiés ngampar ti Muangthai Kidul, Tenasserim, jeung Tanjung Malayu nepi ka Sumatra, Jawa, Bali, jeung Lombok. Kiwari, ieu manuk geus sumebar ka Muangthai tengah, Laos, Kalimantan, Sulawesi, Hawai (dibawa taun 1922), Tahiti (1950), Kalédonia Anyar, Seychelles, Kapuloan Chago (1960), Mauritius (méméh 1768), Réunion, jeung Saint Helena. Hirupna di tegalan nu nembrak atawa leuweung nu teu pati rembet, sarta di taman-taman kota. Di Indonésia, ieu manuk diternakkeun sarta diingu dina kurung pikeun diala sorana.

Baranahan[édit | sunting sumber]

Di lingkungan alami, usum kawin lumangsung ti Séptémber nepi ka Juni. Sayangna dijieun basajan tina dangdaunan jeung jukut garing di handap atawa dina tatangkalan. Sausum ngendogna hiji atawa dua, disileungleuman piligenti ku jalu jeung bikang salila 13-18 poé. Anakna ninggalkeun sayang dina umur dua minggu, sarta geus bisa hiber dina umur tilu minggu.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Zebra Dove (disalin 18 Désémber 2008).
  • BirdLife International (2004). Geopelia striata. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Dipulut ping 11 May 2006. Database entry includes justification for why this species is of least concern
  • Robert S. Kennedy et al. (2000), A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press
  • H. Douglas Pratt, Philip L. Bruner & Delwyn. Berrett (1987), A Field Guide to the Birds of Hawaii and the Tropical Pacific, Princeton University Press
  • Craig Robson (2002), A Field Guide to the Birds of South-East Asia, New Holland Publishers (UK) Ltd.
  • Adrian Skerrett, Ian Bullock & Tony Disley (2001), Birds of Seychelles, Christopher Helm


Nulis.jpg
  1. BirdLife International (2012). "Stigmatopelia chinensis". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. International Union for Conservation of Nature.