Tunisia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
الجمهورية التونسية
al-Jumhūriyyah at-Tūnisiyyah
Républik Tunisia
Bandéra Tunisia Lambang Tunisia
Motto
حرية، نظام، عدالة
"Ḥurriyyah, Niẓām, ‘Adālah"[1]
Lagu
"Humat al-Hima"

Location of Tunisia
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Tunis
36°50′N 10°9′E
Basa resmi Basa Arab[2]
Démonim Tunisian
Pamaréntah Républik kahijian présidénsial[2]
 -  Présidén Moncef Marzouki
 -  Perdana Mentri Mehdi Jomaa
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 20 Maret 1956 
Aréa
 -  Total 163610 km² (ka-92)
63170 mil² 
 -  Cai (%) 5,0
Populasi
 -  Perkiraan  2 April 2011 10.432.500[3] (ka-79)
 -  Sénsus 2011 11.245.284[3] 
 -  Kapadetan 63 /km² (ka-133 (2005))
163 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $101.831 billion[4] 
 -  Per kapita $9.557,472[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $48,932 milyar[4] 
 -  Per kapita $4.592,599[4] 
Gini? (2000) 39,8 (sedeng
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,683[5] (luhur) (ka-81)
Mata uang Tunisian dinar (TND)
Zona wanci CET (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .tn .تونس[6]
Kode telepon +216

Tunisia (Basa Arab: تونسTūnis dilapalkeun [ˈtuːnɪs]), resmina Républik Tunisia[note 1] (Basa Arab: الجمهورية التونسيةal-Jumhūriyyah at-Tūnisiyyah), nya éta nagara Afrika nu pangkalérna. Nagara ieu aya di wewengkon Magribi sarta wawatesan sareng Aljazair di kulon, Libya di tenggara, jeung Laut Tengah di kalér jeung wétan. Ngaran nagara ieu diturunkeun ti ngaran ibu kotana, Tunis.

Kagubernuran[édit | sunting sumber]

Kagubernuran di Tunisia

Tunisia dibagi kana 24 kagubernuran, nyaéta:

  1. Ariana
  2. Béja
  3. Ben Arous
  4. Bizerte
  5. Gabès
  6. Gafsa
  7. Jendouba
  8. Kairouan
  9. Kasserine
  10. Kebili
  11. Kef
  12. Mahdia
  1. Manouba
  2. Medenine
  3. Monastir
  4. Nabeul
  5. Sfax
  6. Sidi Bou Zid
  7. Siliana
  8. Sousse
  9. Tataouine
  10. Tozeur
  11. Tunis
  12. Zaghouan

Kagubernurannana teras dibagi kana (total) 264 "délégasi" atawa "distrik" (mutamadiyat), jeung teras dibagi deui kana kotamadya (shaykhats)[7] jeung séktor (imadats).[8]

Militér[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Militér Tunisia.

Angkatan Pakarang Tunisia dibagi kana 3 bagian:

Afiliasi[édit | sunting sumber]

Tunisia mangrupakeun anggota ti organisasi-organisasi di handap:

Organisasi Kaping
Pasarikatan Bangsa-Bangsa ti 12 Nopémber 1956
Liga Arab ti 1958
Organisasi Sabilulungan Islam ti 1969
Organisasi Padagangan Dunya ti 29 Maret 1995
Grup Dialog Méditérania ti Pébruari 1995

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Ngaran panjang Tunisia dina basa nu lian nu dipaké di nagara éta nyaéta:
    • Berber: ⵜⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵏ ⵜⵓⵏⴻⵙ Tagduda n Tunes
    • Basa Prancis: République tunisienne

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Tunisia Constitution".
  2. a b "Tunisia Constitution". Translation by the University of Bern: Tunisia is a free State, independent and sovereign; its religion is the Islam, its language is Arabic, and its form is the Republic.
  3. a b "National Statistics Online". National Statistics Institute of Tunisia. 1 Juli 2009. Diakses pada 7 Januari 2009.  (Basa Arab)
  4. a b c d http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2011/02/weodata/weorept.aspx?sy=2009&ey=2016&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&pr1.x=61&pr1.y=12&c=744&s=NGDPD%2CNGDPDPC%2CPPPGDP%2CPPPPC&grp=0&a=
  5. "Human Development Report 2010". United Nations. 29 Juli 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  6. "Report on the Delegation of تونس.". Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. 29 Juli 2010. Diakses pada 8 Nopémber 2010. 
  7. "Tunisia Governorates". Statoids.com. Diakses pada 2 Méi 2010. 
  8. Portail de l'industrie Tunisienne, in French

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Tunisia ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Tunisia di Wikivoyage

Géografi lokal

Citakan:Tunisia topics Citakan:Governorates of Tunisia

Kaanggotaan internasional

Citakan:Semitic-speaking


Countries.png