Uni Arab Magribi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Uni Arab Magribi
اتحاد المغرب العربي
Union du Maghreb arabe
Bandéra Uni Arab Magribi Lambang Uni Arab Magribi
Location of Uni Arab Magribi
Kadudukan Sékrétariat Rabat, Maroko
Kota panggedéna Kasablanka, Maroko
Basa resmi Basa Arab, Basa Perancis
Démonim Maghrebi
Kaanggotaan 5 nagara
Pupuhu
 -  Sékrétaris Jéndral Habib Ben Yahia
Populasi
 -  Perkiraan  2010 88.894.000 (ka-13)
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $607,631 milyar (ka-24)
 -  Per kapita $6.835,46 (ka-100)
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $375,932 milyar (ka-26)
 -  Per kapita $4.229,00 (ka-97)
Mata uang Dinar Aljazair, Dirham Maroko, Dinar Tunisia, Dinar Libya, Ouguiya Mauritania
Ramatloka
http://www.maghrebarabe.org/en/

Uni Arab Magribi (Basa Arab: اتحاد المغرب العربي‎, Ittiḥād al-Maghrib al-‘Arabī ; Basa Prancis: Union du Maghreb arabe; UMA) nyaéta hiji pasatujuan dagang pikeun ékonomi jeung hiji kahijian pulitis jaga di Afrika Kalér antawis Maroko, Aljazair, Tunisia, Libya, jeung Mauritania.[1] Sesebutan "Uni Arab Magribi" dipertimbangkeun salaku Arab-séntris, ku lantaran teu ngakuan populasi Berber nu aya di sadaya 5 nagara.

Kahijian ieu ayuena teu aktip jeung ngagileg, ku sabab kateusatujuan pulitis antawis Maroko jeung Aljazair.

Anggota[édit | sunting sumber]

Nagara Aréa (km²) Populasi GDP (PPP) GDP (nominal) HDI
Citakan:Country data Algeria Aljazair 2.381.741 36.300.000 252.189 158.969 0,677 (luhur)
Citakan:Country data Morocco Maroko 710.850 32.034.000 152.619 91.702 0,567 (sedeng)
Tunisia 163.610 10.648.000 100.048 43.863 0,683 (luhur)
Libya 1.759.540 6.546.000 96.099 77.912 0,755 (luhur)
Mauritania 1.025.520 3.366.000 6.676 3.486 0,433 (handap)
Citakan:Country data Maghreb Total 6.041.261 88.894.000 607.631 375.932 ———

Dina sidang ka-16 Mentri Luar Nagri nagara-nagara anggota, nu lumangsung di 12 Nopémber 1994 di Aljir, Mesir resmi disahkeun pikeun gabung ka grup UMA. Konflik Sahara Kulon ngadagoan résolusi.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Francesco Tamburini, L’Union du Maghreb Arabe, ovvero l’utopia di una organizzazione regionale africana, en "Africa", N. 3, 2008, p. 405-428

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Handshake (Workshop Cologne '06).jpeg