Universitas Gadjah Mada

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Universitas Gadjah Mada

Ngadeg 19 Desember 1949
Jinis Perguruan Tinggi Negeri
Réktor Prof. Dr. Pratikno, M.Soc.Sc., (2012-2017)
Perenah Yogyakarta, Indonesia
Loka http://www.ugm.ac.id

Universitas Gadjah Mada (basa Inggris: Gadjah Mada University) nyaeta hiji universitas pangkolotna di Indonesia, perenahna di Yogyakarta. Ngadeg ping 19 Desember 1949, Gadjah Mada mangrupakeun universitas munggaran nu ngadeg saprak Indonesia merdika.

Nalika diadegkeun, Universitas Gadjah Mada ukur boga genep fakultas, kiwari aya 18 fakultas sarta hiji Sekolah Pascasarjana (samemehna ngaranna Program Pascasarjana), keur S-2 jeung S-3. Universitas Gadjah Mada perenahna di Kampus Bulaksumur Yogyakarta. Sabagean gede fakultas nu aya di lingkungan Universitas Gadjah Mada ngawengku sababaraha jurusan/bagean jeung atawa program studi. Kagiatan Universitas Gadjah Mada diperelekeun dina wangun Tri Dharma Perguruan Tinggi nu kaasup Pendidikan dan Pengajaran, Penelitian jeung Pengabdian kepada Masyarakat.

Réktor[édit | sunting sumber]

Réktor UGM mangrupakeun Pingpinan Eksekutif pangluhurna di Universitas Gadjah Mada nu dipikih ku Senat Universitas dina hiji sidang Senat nu anggotana para Guru Besar katut wawakil Fakultas di lingkungan UGM. Calon-calon nu aya dittepkeun tur dipilih dumasar persaratan nu geus ditetepkeun tur disatujuan ku Majelis Wali Amanat nu mangrupakeun lembaga legislatif UGM sanggeus UGM resmi jadi Badan Hukum Milik Negara (BHMN)).

Ti saprak ngadeg ping 19 Desember 1949, UGM geus miboga 12 urang Rektor. Pingpinan Universitas munggaran nyaeta Prof. Dr. M. Sardjito (1949-1961) ti Fakultas Kadokteran UGM, nu samemeh katelah Rektor, kalungguhannana nyaeta Presiden Universiteit. Rektor nu mangku kalungguhan kiwari nyaeta Prof. Soedjarwadi ti Fakultas Teknik, samemehna jadi Pembantu Rektor I Bidang Akademik.

Nami-nami para rektor ti taun 1949 tepi ka kiwari nyaeta:

  1. Prof. Dr. M. Sardjito (1949-1961)
  2. Prof. Dr. Ir. Herman Johannes (1961-1966)
  3. drg. M. Nazir Alwi (1966-1967)
  4. Drs. Soepojo Padmodipoetro, MA (1967-1968)
  5. Prof. Dr. Soeroso H. Prawirohardjo, MA (1968-1973)
  6. Prof. Dr. Sukadji Ranuwihardjo, MA (1973-1981)
  7. Prof. Dr. Teuku Jacob, MS, DS (1981-1986)
  8. Prof. Dr. Koesnadi Hardjasoemantri, SH,ML (1986-1990)
  9. Prof. Dr. Ir. Mohammad Adnan (1990-1994)
  10. Prof. Dr. Soekanto H. Reksohadiprodjo, M.Com (1994-1998)
  11. Prof. Dr. Ichlasul Amal, MA (1998-2003)
  12. Prof. Dr. Sofian Effendi, MPIA (2004-2007)
  13. Prof. Ir. Soedjarwadi, M.Eng., Ph.D. (2007-...)

Tumbu luar[édit | sunting sumber]