Universitas Pendidikan Indonesia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Universitas Pendidikan Indonesia
(UPI)

Logoupi.jpg

Ngadeg 20 Oktober 1954
Jinis Paguron luhur negeri
Réktor Prof. Dr. Sunaryo Kartadinata
Perenah Bandung, Jawa Kulon
Loka http://www.upi.edu

Universitas Pendidikan Indonesia (UPI) diadegkeun dina taun 1954 kalayan ngaran PTPG (Perguruan Tinggi Pendidikan Guru). Taun 1963 ngaran PTPG dirobah jadi IKIP sarta dina taun 1999 dirobah deui jadi UPI. Mimiti taun 2004, UPI dibéré otonomi sarta jadi paguron luhur badan hukum milik nagara (basa Indonésia: Perguruan Tinggi Badan Hukum Milik Negara (PT BHMN)).

UPI mangrupa paguron luhur nu nganut sistim multi kampus. Kampus utama UPI perenahna di Bumi Siliwangi, Jalan Setiabudhi 229, Bandung. Sedengkeun kampus lianna perenahna di Cibiru, Tasikmalaya, Sumedang, Purwakarta, jeung Sérang.

Fakultas[édit | sunting sumber]

UPI mibanda 6 (genep) Fakultas jeung Sakola Pascasarjana (SPs)

Fakultas Pendidikan Bahasa dan Seni (FPBS)[édit | sunting sumber]

Ngawengku 6 jurusan, 4 program kependidikan, jeung 2 program non-kependidikan:

  1. Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia
  2. Pendidikan Bahasa Daerah
  3. Pendidikan [Bahasa Inggris]
  4. Pendidikan Bahasa Asing
    1. Prodi Pendidikan Bahasa Jerman
    2. Prodi Pendidikan Bahasa Arab
    3. Prodi Pendidikan Bahasa Jepang
    4. Prodi Pendidikan Bahasa Perancis
  5. Pendidikan Seni Rupa dan Kerajinan
  6. Pendidikan Seni Tari
  7. Pendidikan Seni Musik
  8. Non–Kependidikan:
    1. Bahasa dan Sastra Inggris
    2. Bahasa dan Sastra Indonesia

Fakultas Ilmu Pendidikan (FIP)[édit | sunting sumber]

Ngawengku 8 Jurusan nya éta:

  1. Kurikulum dan Teknologi Pendidikan
  2. Filsafat dan Sosiologi Pendidikan
  3. Administrasi Pendidikan
  4. Psikologi Pendidikan dan Bimbingan
  5. Pendidikan Luar Sekolah
  6. Pendidikan Luar Biasa
  7. Program DII PGSD
  8. Program DII PGTK

Fakultas Pendidikan Ilmu Pengetahuan Sosial (FPIPS)[édit | sunting sumber]

Ngawengku 5 (lima) Jurusan jeung 3 (tilu) Program Studi (Prodi) non-Kependidikan:

  1. Jurusan Pendidikan Pancasila dan Kewarganegaraan
  2. Jurusan Pendidikan Sejarah
  3. Jurusan Pendidikan Geografi
  4. Jurusan Matakuliah Dasar Umum (MKDU)
  5. Jurusan Pendidikan Ekonomi
  6. Prodi non-Kependidikan :
    1. Prodi Akuntansi
    2. Prodi Manajemen
    3. Prodi Management Resort & Leisure (MRL)
    4. Prodi Management Pemasaran Pariwisata (MPP)
    5. Prodi Management Industri Katering (MIK)

Fakultas Pendidikan Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam (FPMIPA)[édit | sunting sumber]

Ngawengku::

  1. Jurusan Pendidikan Matematika
  2. Jurusan Pendidikan Fisika
  3. Jurusan Pendidikan Biologi
  4. Jurusan Pendidikan Kimia
  5. Prodi Pendidikan Ilmu Komputer dan Prodi Ilmu Komputer

Fakultas Pendidikan Teknologi dan Kejuruan (FPTK)[édit | sunting sumber]

Ngawengku 4 (opat) Jurusan:

  1. Pendidikan Teknik Bangunan
  2. Pendidikan Teknik Elektro
  3. Pendidikan Teknik Mesin
  4. Pendidikan Kesejahteraan Keluarga

Fakultas Pendidikan Olahraga dan Kesehatan (FPOK)[édit | sunting sumber]

Ngawengku 3 (tilu) Jurusan:

  1. Pendidikan Olahraga
  2. Pendidikan Kesehatan dan Rekreasi
  3. Pendidikan Kepelatihan

Sekolah Pascasarjana[édit | sunting sumber]

Sajarah[édit | sunting sumber]

Sekolah Pascasarjana (SPs) Universitas Pendidikan Indonesia (UPI) mangrupa salasahiji SPs pangkolotna di Indonesia nu komitmen nu kuat ka kualitas. Sajarahna dikawitan di taun 1968 kalawan dibukana Lembaga Pendidikan Post Doktoral (LPPD) anu salajengna robah jadi Sekolah Pasca Sarjana (1977-1982), Fakultas Pascasarjana (1983-1990), Program Pascasarjana (1991-2005), jeung taun 2006 balik deui jadi Sekolah Pascasarjana. SPs UPI ngayakeun Program Magister Pendidikan jeung Non-Pendidikan (S2) sarta Program Doktor Pendidikan (S3).

Salila kamekaranna, SPs UPI dipupuhuan ku:

  1. Prof. Dr. Sikun Pribadi, M.A. (1968-1981)
  2. Prof. Dr. Achmad Sanusi, S.H., M.PA. (1982-1992)
  3. Prof. Dr. Moh. Djawad Dahlan (1993-1996)
  4. Prof. Dr. Abdul Azis Wahab, M.A. (1996-2003)
  5. Prof. Dr. Asmawi Zainul, M.Ed. (2003-kiwari)

Program Sekolah Pascasarjana[édit | sunting sumber]

Sekolah Pascasarjana Universitas Pendidikan Indonesia ngawengku 2 (dua) Strata, nya éta:

  • Strata 2 (S2)
  1. Administrasi Pendidikan
  2. Bimbingan dan Konseling
  3. Pendidikan Luar Sekolah
  4. Pengembangan Kurikulum
  5. Pendidikan Ilmu Pengetahuan Sosial
  6. Pendidikan IPA
  7. Pendidikan Matematika
  8. Pendidikan Bahasa Indonesia
  9. Pendidikan Umum / Pendidikan Nilai
  10. Pendidikan Olahraga
  11. Pendidikan Bahasa Inggris
  12. Pendidikan Bahasa Jepang
  13. Pendidikan Bahasa Perancis
  14. Linguistik
  15. Pendidikan Kebutuhan Khusus
  16. Pendidikan Seni
  17. Pendidikan Kewarganegaraan
  18. Pendidikan Teknologi Kejuruan
  19. Magister Manajemen Bisnis
  • Strata 3 (S3)
  1. Administrasi Pendidikan
  2. Bimbingan dan Konseling
  3. Pendidikan Luar Sekolah
  4. Pengembangan Kurikulum
  5. Pendidikan Ilmu Pengetahuan Sosial
  6. Pendidikan IPA
  7. Pendidikan Matematika
  8. Pendidikan Bahasa Indonesia
  9. Pendidikan Umum / Pendidikan Nilai
  10. Pendidikan Olahraga
  11. Pendidikan Bahasa Inggris

Unit Kegiatan Mahasiswa[édit | sunting sumber]

Keagamaan:[édit | sunting sumber]

Olah Raga:[édit | sunting sumber]

  • Atletik
  • Karate, Judo, Perisai Diri, Pencak Silat, Boxer, Taekwondo, Gulat, Tinju, Anggar.
  • Sepak Bola, Bola Voli, Softball, Bola Basket, Hoki, Sepak Takraw
  • Tenis Meja, Tenis Lapangan, Bulu Tangkis
  • Dayung, Panahan, Catur

Seni Budaya:[édit | sunting sumber]

  • Paduan Suara
  • Vokal Group
  • Tari
  • Lakon Teater
  • UFM (Unit Film Mahasiswa)
  • Kabumi
  • Unit Fotografi Mahasiswa

Séjénna:[édit | sunting sumber]

Isola Pos[édit | sunting sumber]

Gambar:Logo upm.jpg
Unit Pers Mahasiswa Universitas Pendidikan Indonesia
Gambar:Isola Pos Edisi 37.jpg
Kulit muka Isola Pos Edisi 37

Isola Pos (biasa disebut: Isola) nya éta surat kabar mahasiswa dwibulan nu dimedalkeun ku Unit Pers Mahasiswa Universitas Pendidikan Indonesia (UPM UPI). Dina kawit mangsa medalna nepi ka taun 2006, Isola Pos ngagunakeun jargon nu sarua jeung nu dipaké ku IKIP Bandung, nya éta "Ilmiah, Edukatif, Religius".

Édisi munggaran (Édisi Wawanohan) Isola Pos medal di bulan Agustus taun 1991 kalawan sistim cétak offset. Di kaca hareupna Isola Pos munjulkeun headline topikna "SMPT" (Senat Mahasiswa Perguruan Tinggi). Sanajan rubrikasi Isola ngawengku téma liputan nu ambahanna jembar pisan (atikan, politik, gerakan mahasiswa, sastra, basa, seni, budaya jeung nu lianna), Isola ogé kungsi dipikawanoh salaku tabloid politik[1]. Hal ieu dilantarankeun ku pangurus isola Pos jeung UPM UPI (salaku lembaga pamedal Isola Pos) sacara langsung jeung henteu sering kabawakeun ku aktifitas gerakan mahasiswa di Bandung dina mangsa Orde Baru pamingpin Soeharto.

KOMPOR (Komunitas Mahasiswa Penggemar Otomasi dan Robotika)[édit | sunting sumber]

KOMPOR nya éta Unit Kegiatan Mahasiswa nu bagerak di widang teknologi robotika. KOMPOR nu ngadeg kaping 30 April 2003 ieu mimiti diresmikeun kaping 2 Februari 2008 di Gedong Pusat Kegiatan Mahasiswa UPI [2]. Sanajan dibentuk jeung didominasi ku mahasiswa-mahasiswa (Jurusan Teknik Mesin jeung Jurusan Teknik Éléktro FPTK Universitas Pendidikan Indonesia (UPI), KOMPOR ngabogaan kawijakan kaanggotaan kabuka (mahasiswa nonFPTK).


  • REMA (Republik Mahasiswa)
  • BEM (Badan Eksekutif Mahasiswa)
  • Senat Mahasiswa Fakultas
  • HMJ (Himpunan Mahasiswa Jurusan)
  • UKSK (Unit Kegiatan Studi Kemasyarakatan)
  • Pramuka
  • Menwa (Resimen Mahasiswa)
  • Mahacita (Mahasiswa Pencinta Alam)
  • KSR - PMI
  • Kopma (Koperasi Mahasiswa)
  • UPI Computer Club (UPI-CC)

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. http://www.crl.edu/areastudies/SEAM/collections/indotabloids.pdf
  2. http://isola-pos.upi.edu/news/berita.php?id=24

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]