Upacara Kasada Bromo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gunung Bromo

Bromo miboga pesona alam anu pohara rongkah, moal kungsi béak kakaguman urang ku tetempoan alam anu éndah. Gunung Bromo asalna ti basa Sansekerta anu hartosna Brahma atawa saurang déwa anu utama, gunung bromo ieu mangrupa gunung anu aktip kénéh sarta objék pariwisata anu pohara kaceluk diwewengkon Jawa Wétan. Gunung bromo miboga jangkungna 2.400 méter diluhur permukaan laut.[1]

Legenda Asal Mula Upacara Kasada[édit | sunting sumber]

Nurutkeun carita, asal mula upacara Kasada lumangsung sawatara abad anu nu baheula. Dina mangsa pamaréntahan Dinasti Brawijaya ti Karajaan Majapahit. Sang permaisuri menang anak awéwé anu dibéré ngaran Roro Anteng, sanggeus nyanghareupan gefé sang putri meunang pasangan saurang nonoman ti kasta Brahma ngaranna Joko Ségér.

Dina waktu Karajaan Majapahit ngalaman kamunduran sarta babarengan mimitian nyebarna ageman Islam di Jawa], sawatara punggawa karajaan sarta sawatara barayana megatkeun pikeun pindah ka wewengkon wétan, sarta sawaréh nuju di wewengkon Pegunungan Tengger kaasup pasangan Rara Anteng sarta Jaka Ségér.

Pasangan Rara Anteng sarta Jaka Seger ngawangun pamukiman sarta saterusna maréntah di wewengkon Tengger jeung sebutan [Purbowasesa]] Mangkurat Ing Tengger, maksudna "Pangawasa Tengger Anu Budiman". Ngaran Tengger dicokot ti ahir suku kecap ngaran Rara Anteng sarta Jaka Seger.

Kecap Tengger hartosna ogé Tenggering Budi Luhur atawa ngawanohan moral luhur, simbol katengtreman langgeng. Ti wayah ka wayah masarakat Tengger hirup makmur sarta tengtrem, tapi sang pangawasa teu pisan-pisan ngarasa bagja, alatan sanggeus sawatara lila pasangan Rara Anteng sarta Jaka Tengger berumahtangga tacan ogé dibéré turunan. Saterusna diputuskeun pikeun naék ka penclut gunung Bromo pikeun bersemedi kalayan pinuh kapercayaan ka Anu Maha Kawasa ambéh béré turunan. Ujug-ujug aya sora gaib anu ngomong yén semedi maranéhanana baris ka kabul tapi jeung sarat lamun geus meunangkeun turunan, anak anu bungsu kudu dikorbankan ka kawah Gunung Bromo, Pasangan Roro Anteng sarta Jaka Seger nyanggupan sarta saterusna beunangna 25 jelema putra-putri, tapi naluri kolot angger henteu tega lamun kaleungitan putra-putrina. Pondok kecap pasangan Rara Anteng sarta Jaka Seger jalir pasini, Déwa jadi ambek kalayan ngancem baris méré musibah, saterusna jadi prahara kaayaan jadi gelap gulita kawah Gunung Bromo nyemburkeun seuneu.

Kesuma anak bungsuna lenyap ti tetempoan ka séréd seuneu sarta asup ka kawah Bromo, babarengan leungitna Kesuma kadéngé sora gaib:"Saudara-saudaraku anu kucintai, kuring geus dikorbankeun ku kolot urang sarta Hyang Widi nyalametkeun maranéh kabéh. Hirup tengtrem, sembahlah Hyang Widi. Kuring ingatkan ambéh maranéh saban bulan Kasada dina poé ke-14 ngayakeun sesaji ka Hyang Widi di kawah Gunung Bromo.

Kabiasaan ieu dituturkeun sacara turun temurun ku masarakat Tengger sarta saban warsih diayakeun upacara Kasada di Poten lautan keusik sarta kawah Gunung Bromo.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. (id)[1](Diakses tanggal 17 oktober 2011)
  2. (id)[2](Diakses tanggal 20 oktober 2011)