Urang Arménia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Artikel ieu ngeunaan Urang Arménia salaku grup étnis. Pikeun jalmi nu hirup di Arménia, tingali Démografi Arménia.
Kadé kaliru jeung Arminianisme.
Urang Arménia
Հայեր
Jumlah populasi
8.000.000-12.000.000
Wewengkon kalawan populasi signifikan
Bandéra Arménia Arménia 3.145.000[1]
Wewengkon Kaukasus lianna
Bandéra Géorgia Géorgia 346.000 [2][3]
Bandéra Azerbaijan Azerbaijan/Bandéra Républik Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh (Nagara nu teu diakuan) 120.745-141.400 [4][5]
Wétan Tengah
Bandéra Libanon Libanon 254.000 [2][3]
Bandéra Suriah Suriah 170.000 - 190.000 [6][3]
Bandéra Iran Iran 100.000 [3]
Bandéra Turki Turki 45.000 – 76.000 [7]
Éropa
Bandéra Rusia Rusia 1.130.500 [8]
Bandéra Perancis Perancis 450.000 [9][10][3]
Bandéra Ukraina Ukraina 100.000 [2]
Bandéra Bélarus Bélarus 60.000 [2]
Bandéra Yunani Yunani 35.000 [11]
Amérika jeung Australia
Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat 484.840 [12]
Bandéra Kanada Kanada 40.615 [2][3]
Flag of Australia Australia 60.000 [2]
Basa

Basa Arménia

Ageman

Garéja Apostolik Arménia

Catetan
Azerbaijan ogé ngétang populasi Urang Arménia di Nagorno-Karabakh dina total populasina.[5]

Sanajan pakiraanna robah-robih, aya 300.000 nepi ka 500.000 urang Turki anu katurunanna ti urang Arménian, kaasup masarakat Hemshin nu masih aya patali jeung urang Arménia, sarta 500.000 urang Arménia "kasumput" atanapi "rusiah" nu diadopsi jeung diasimilasi ku populasi Kurdi nalika jeung sanggeus Génosida Arménia. Tapi, angka éta teu kaasup populasi urang Arménia di Turki.[13][14][15][16][17][18]

Urang Arménia atanapi Bangsa Arménia (Basa Arménia: հայեր, palapalan Basa Arménia: [hɑˈjɛɾ]) nyaét hiji bangsa jeung grup étnis pribumi Daratan Luhur Arménia.

Konsentrasi panglobana aya di Arménia, kalawan 97,9% ti populasi atanapi 3.145.354 jiwa urang Arménia.[1]

Kristen mimiri nyumebar di Arménia gancang sanggeus pupusna Yésus, ku usaha St. Thaddeus jeung St. Bartholomew[19] Dina awal abad ka-3, Arménia Arsacid minangka bangsa kahiji nu ngadopsi Kristen salaku ageman nagara.[20] Kalobaannana urang Arménia ngagem Garéja Apostolik Arménian, hiji garéja Non-Chalcedonia.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b 2001 Statistik resmi Sénsus Arménia. Arsip 30 Januari 2010 dina WebCite
  2. a b c d e f Astourian, Stephan H. (2007). ed. Michel Bruneau "Armenian Demography, the Homeland, and the Diaspora: Trends and Consequences". Arméniens et grecs en diaspora: approches comparatives, 191-210, Aténa: École française d’Athènes.
  3. a b c d e f http://www.armeniadiaspora.com/population.html
  4. Statistik Resmi NKR. Loka resmi Présidén NKR. Arsip 11 Pébruari 2011 dina WebCite
  5. a b Populasi Azerbaijan
  6. The Encyclopedia of the Orient nyebutkeun yén 160.000 Urang Arménia Apostolik jeung 30.000 Urang Arménia Katolik hirup di Suriah. Jumlah duanana nyaéta 190.000. Arsip 11 Pébruari 2011 dina WebCite
  7. joshuaproject.net TU Arsip 11 Pébruari 2011 dina WebCite
  8. 2002 Statistik resmi Sénsus populasi Rusia. Arsip 11 Pébruari 2011 dina WebCite
  9. The Education for Development Institute ngurus hiji loka éksténsif ngeunaan Arménia nu miboga informasi ngeunaan diaspora urang Arménia di rupa-rupa nagara. Angka éta umumna saluyu jeung sumber lian upami kasadia; upami urang teu mibanda sumber nu wewenang lianna, angka ieu nu dipaké. Arsip 11 Pébruari 2011 dina WebCite
  10. "French in Armenia 'genocide' row", BBC News, 2006-10-12. Disalin 2007-04-21.
  11. Loka resmi Komunitas Urang Arménia Yunani
  12. American Community Survey 2009 statistics. Arsip 11 Pébruari 2011 dina WebCite
  13. Bert Vaux, Hemshinli: The Forgotten Black Sea Armenians, Harvard University, 2001 p.1
  14. Andrews. Ethnic Groups in the Republic of Turkey, pp. 476-477, 484, 487.
  15. Hagopian. "Notes", pp. 159, 165, 176.
  16. Vaux, Bert. "Homshetsma: The Language of the Armenians of Hamshen", in The Hemshen, p. 257.
  17. Ersoy, Erhan Gürsel. "The Hemshin People: Ethnic Identity, Beliefs, and Yayla Festivals in Çamlıhemşin", in The Hemshin pp. 332, 333.
  18. "500,000 “hidden” Armenians in Turkey?". Diarsipkan dari yang asli pada 11 Pébruari 2011. Diakses pada 24 Séptémber 2010. 
  19. see Hastings, Adrian (2000). A World History of Christianity, Wm. B. Eerdmans Publishing.
  20. "Armenia first nation to adopt Christianity as a state religion.". Diarsipkan dari yang asli pada 11 Pébruari 2011. Diakses pada 27 Pébruari 2007. 

Rujukan[édit | sunting sumber]

Bacaaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • George A. Bournoutian, A History of the Armenian People, 2 vol. (1994)
  • George A. Bournoutian, A Concise History of the Armenian People (Mazda, 2003, 2004).
  • Citakan:The Armenian People-Vol I
  • Citakan:The Armenian People-Vol II
  • I. M. Diakonoff, The Pre-History of the Armenian People (revised, trans. Lori Jennings), Caravan Books, New York (1984), ISBN 978-0-88206-039-2.
  • Citakan:Redgate 1998
  • Russell D. Gray and Quentin D. Atkinson, "Language-tree divergence times support the Anatolian theory of Indo-European origin", Nature, 426, 435-439 (2003)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Armenian diaspora Citakan:Eastern Orthodox and Oriental Orthodox Christians

Citakan:Armenia-stub Citakan:Bangsa-stub