Urang Mongol

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur guna lian ti Urang Mongol, tempo Urang Mongol (disambiguasi).
Mongol
Monggol.svg
YuanEmperorAlbumGenghisPortrait.jpg YuanEmperorAlbumOgedeiPortrait.jpg Sükhbaataryn Yanjmaa.jpg
Sharav dondogdulam.jpg 90x105px
Undor Gongor.jpg YesheDorje.jpg
Altan Khan.jpg Asashoryu Jan08.JPG Jügderdemidiin Gürragchaa.jpeg
Jumlah populasi
+10 yuta
Wewengkon kalawan populasi signifikan
Populasi mayoritas
Bandéra Mongolia Mongolia 3.000.000 [1]
Populasi minoritas
Bandéra Cina Cina 5.810.000 [2]
Bandéra Rusia Rusia 621.827 [3]
Bandéra Koréa Kidul Koréa Kidul 34.000 [4]
Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat 15.000–18.000 [5]
Bandéra Céko Céko 7.515 [6]
Bandéra Jepang Jepang 5.401 [7]
Bandéra Jérman Jérman 3.852 [7]
Bandéra Britania Raya Britania Raya 3.701 [7]
Bandéra Perancis Perancis 2.859 [7]
Bandéra Turki Turki 2.645 [7]
Bandéra Kazakhstan Kazakhstan 2.523 [7]
Basa

Utamina rungkun basa Mongolik, ogé Cina jeung Rusia

Ageman

Utamina Buddha Tibét, ogé Samanisme, resmina Tengriisme.[2][8]
Aya ogé grup leutik Kristen.

Grup étnis sadulur

Urang Daur, Monguor, jeung Turko-Mongol

Mongol (basa Mongolia: Монголчууд ), Mongolchuud) nyaéta hiji grup étnis Asia Tengah-Wétan nu ngeusian utamina nagara Mongolia, Cina, jeung Rusia. Ku sabab perang jeung migrasi, Mongol kapanggih ogé di sababraha nagara Asia Tengah kawas Kazakhstan. Di Cina, étnis Mongol bisa dipanggih utamina di wewengkon tengah kalér nagara saperti di Mongolia Jero. Buryat, cabang ti étnis Mongol bisa dipanggih di républik otonom Buryatia, di Rusia. Etnis ieu nyaturkeun basa nu kaasup rungkun basa Mongolik. Kira-kira totalna aya 10 yuta jiwa étnis Mongol.

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "CIA - The World Factbook". Cia.gov. Diakses pada 22 Pébruari 2012. 
  2. a b The Mongolian Ethnic Group (China.org.cn June 21, 2005)
  3. 2.656 Mongol proper, 445.175 Buryat, 173.996 Kalmyk (Sénsus Rusia 2002)
  4. "'Korean Dream' fills Korean classrooms in Mongolia", The Chosun Ilbo, 24 April 2008, diakses pada 6 Pébruari 2009 [tumbu nonaktif]
  5. Bahrampour, Tara, "Mongolians Meld Old, New In Making Arlington Home", The Washington Post, 2006-07-03. Disalin 2007-09-05.
  6. "Latest numbers show 7,500 Mongolians working in Czech Republic", Mongolia Web, 19 Pébruari 2008, diakses pada 4 Oktober 2008 
  7. a b c d e f Mongolia National Census 2010 Provision Results. National Statistical Office of Mongolia (in Mongolian.)
  8. China Mongolian, Mongol Ethnic Minority, Mongols History, Food

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

  • Downloadable article: "Evidence that a West-East admixed population lived in the Tarim Basin as early as the early Bronze Age" Li et al. BMC Biology 2010, 8:15. [1]
  • Peta étnis Mongolia

Citakan:Mongolia topics Citakan:Inner Mongolia topics Citakan:Mongol Yastan


Diversidad.JPG