Waluh konéng

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Waluh konéng
Waluh konéng
Klasifikasi ilmiah
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Violales
Family: Cucurbitaceae
Subfamily: Asteridae
Genus: Cucurbita
Species: Cucurbita moschata Durch

Cucurbita pepo atawa buah waluh konéng ka asup tututwuhan C3 ku sabab fiksasi karbon organik anu munggaran nya éta senyawa karbon tilu, 3-fofogliserat.[1] Tutuwuhan C3 nya éta tutuwuhan anu fiksasi karbon mimitina lumangsung ngaliwatan rubisco, enzim siklus Calvin anu nambahan CO2 dina ribulosa bifosfat. [1] Waluh konéng mangrupa salah sahiji jenis pepelakan sayuran anu ngarambat, ka asup famili Cucurbitaceae. Kagolong pepelakan samusim, lamun geus buahan bakal langsung maot.[2] Pepelakan ieu dibudidayakeun di nagara-nagara Afrika, Amerika, India, jeung Cina.[2]

Kandungan Gizi[édit | sunting sumber]

Waluh konéng mangrupa jenis pepelakan anu produktif, ku sabab unggal 1 héktar bisa ngahasilkeun 20-40 ton buah waluh konéng.[3] Waluh ogé miboga kandungan vitamin A, B, jeung C, mineral, sarta karbohidrat. [3]Dagingna ngandung antiokisidan pikeun nyingkahan kanker.[3] Sipat waluh anu beyé jeung babari dicerna sarta ngandung karoten (pro vitamin A), lian ti éta bisa nambahan warna dina olahan kadaharan. [3] Kandungan séjéna nya éta asak lemak utama,nu ngawengku asam linoleat, asam oleat, jeung saeutik asam linolenat. [1] Salain ti éta aya vitamin E (tokoferol) jeung karotenoid, nya éta lutein jeung beta-karoten ogé dina jero daging sikina.[1] Hormon beta-sitosterol éta téh miboga mangpaat pikeun neken gawéna enzim 5-alfa-reduktase.[1] Enzim ieu téh bakal ngurangan kna ngabentukna hormon dihidrotestosteron tina hormon testoteron.[1] Alatan kitu, kelenjar prostat bisa disingkahan.[1] Kandungan séjéna nya éta asak lemak utama, anu ngawengku linoleat, asam oleat, jeung saeutik asam linolenat. [1] Siki waluh konéng miboga kandungan sajumlahing zat, di antarana sajenis asam amino anu langka (saperti m-karboksifenilalanina, pirazoalanina, asam aminobutirat, etilasparagina, dan sitrulina) jeung sajumlahing asam amino anu séjén anu diperlukeun kelenjar prostat (semisal alanina, glisina, dan asam glutamat).[1] Sikina téh miboga kandungana unsur mineral Zn (seng) jeung Mg (magnesium)anu dipikabutuh pikeun kaséhatan organ reproduksi, kaasup kelenjar prostat.[1]

Mangpaat[édit | sunting sumber]

  1. Nyingkahan Kanker. Vitamin anu aya dina waluh konéng téh alus pikeun kulit saperti vitamin A, vitamin C jeung Alpha hydrox-acid.[4]
  2. Nyingkahan kokoloteun. Kandungan beta-carotene nya éta sumber antioksidan dina waluh konéng bisa nyingkahan kokoloteun. [4]
  3. Ningkatkeun Sistem Imun. Ku sabab aya kandungan mineral zinc anu jadi andelanana waluh konéng.[4]
  4. Nurunkeun Osteoporosis. Zinc dina waluh konéng bisa nguatkeun tulang. [4]
  5. Nyingkahan panyakit jantung. [4] Betakaroten anu aya dina waluh konéng miboga peran pikeun nyingkahan serangan jantung.[5]
  6. Nyingkahan panyakit Arthritis. Siki waluh konéng miboga kandungan zat anti peradangan anu gunanana nurunkeun gejala arthritis.[4]
  7. Ningkatkeun kekebalan dina awak.[4] Sementara kandungan vitamin B1, C, jeung seratnya bisa nyingkahan panyakit jantung jeung struk.

Mangpaat lainna nya éta ngubaran demam, migrain, diare, panyakit ginjal. [4]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j Khasiat Buah Labu Kuning (Dicutat tanggal 13 Oktober 2011)
  2. a b Tanaman Labu Kuning (Dicutat tanggal 13 Oktober 2011)
  3. a b c d Pemanfaatan Labu Kuning menjadi Tepung Labu (Diacutat tanggal 13 Oktober 2011)
  4. a b c d e f g h Khasiat Buah Labu Kuning (Dicutat tanggal 13 Oktober 2011)
  5. Aneka Jenis Labu Kaya Serat Penuh Manfaat (Dicutat tanggal 13 Oktober 2011)