William Shakespeare

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Shakespeare
Hw-shakespeare.png
Babar: April 1564
Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Inggris
Pupus: 23 April 1616
Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Inggris
Pagawéan: Panulis, aktor
Genre: drama, sajak
Tanda tangan: William Shakespeare Signature.svg

William Shakespeare (lahir di désa Stradford-on-Avon Warwickshire Inggris 26 April 1564-ngantunkeun tanggal 23 April 1616 di Stradford-on-Avon Warwickshire Inggris dina yuswa 51 taun).[1] Sakola Latin ti mimiti umur 7 taun nepi ka 13 taun, tuluy mantuan bapana dagang.[1] Umur 18 taun nikah jeung Anne Hathaway nu umurna 26 taun.[1] Taun 1586 Shakespeare ninggalkeun lemah caina sarta ngagabung ka rombongan sandiwara pingpinan Richard Burbage.[1] Mimitina gawé di “The Theatre” milik Burbage, tuluy diganri jadi “The Globe” (1599).[1] Shakespeare mimiti disebut panulis drama ku Robert Greene (1592) jeung diaku salaku pangarang drama nu hadé ku Francis Meres (1598).[1] Shakespeare miboga rombongan drama sorangan di istana raja James I.[1]

Karya-karyana[édit | sunting sumber]

Mangsa ka 1 (1590-1594)[édit | sunting sumber]

Ngawengku wangun drama komédi, tragédi, jeung sajarah.[2] Lalakonna nya éta:

  1. The Commedy of Error (dumasar Amphitrno jeung Menacchemi).[2]
  2. Henry VI dumasar Chronicles jeung The Union of the two noble.[2]
  3. Richard III (Chronicles jeung Union).[2]
  4. The Taming of the Shrew (dumasar naskah Inggris Supposes'' ku George Gascoigne).[2]
  5. Titus Andronicus.[2]
  6. The Two Gentlemen of Verona.[2]

Mangsa ka II (1595-1600)[édit | sunting sumber]

Drama-drama nu diciptakeun dina mangsa ieu nya éta:

  1. A Midsummer Night’s Dream (dumasar sawatara sumber).[2]
  2. Richard II (ti Chronicles).[2]
  3. Loves L abour Lost. [2]
  4. Romeo and Juliet.[3]
  5. The Merchant of Venice.[3]
  6. Henry IV.[3]
  7. As You Like it (dumasar novel Posalynde ti Thomas Lodge).[3]
  8. Julius Caesar.[3]
  9. Much Ado About Nothing.[3]
  10. Twelfth Night and The Merry Wive’s of Windsor.[3]

Mangsa ka III (1601-1608)[édit | sunting sumber]

Dina mangsa ieu, karya-karyana leuwih loba dina wangun tragédi, diantarana waé:[4]

  1. Hamlet.[4]
  2. Othello.[4]
  3. Macbeath.[4]
  4. King Lear.[4]
  5. Antony and Cleopatra.[4]
  6. Coriolanus.[4]
  7. Troillus and Cressida.[4]
  8. Measure for Measure.[4]
  9. Timon of Athen.[4]
  10. Pericles.[4]

Mangsa ka IV (1609-1613)[édit | sunting sumber]

Dina mangsa ieu, Shakespeare balik deui kana aliran Romance. Karya-karyana nya éta:

  1. Cymbeline.[4]
  2. The Winter’s Tale.[4]
  3. The Tempest.[4]
  4. Henry VIII.[4]

Salian ti éta, dina mangsa ieu Shakespeare ogé nulis sawatara sajak épik jeung lirik kayaning:[4]

Ciri-ciri drama Shakespeare[édit | sunting sumber]

  1. Digunakeuna blank verse.[2]
  2. Soliloqui.[2]
  3. Dialog ka gigir (aside).[2]
  4. Biantara.[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g Sumardjo, Jakob.1986.Ikhtisar Sejarah Teater Barat.Bandung:Angkasa Kaca 38 (id)
  2. a b c d e f g h i j k l m n Sumardjo, Jakob.1986.Ikhtisar Sejarah Teater Barat.Bandung:Angkasa Kaca 40 (id)
  3. a b c d e f g Sumardjo, Jakob.1986.Ikhtisar Sejarah Teater Barat.Bandung:Angkasa Kaca 41 (id)
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p Sumardjo, Jakob.1986.Ikhtisar Sejarah Teater Barat.Bandung:Angkasa Kaca 42 (id)


Nulis.jpg