Yahudi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Bangsa yahudi kiwari jadi bangsa anu paling rame diomongkeun ku balerea jalema di sabudeureun dunya sababna nyaeta bangsa yahudi teh jadi bangsa anu dianggap paling sarakah jeung paling bengal tapi oge paling pinter.

Pikeun urang islam atawa nasrani bangsa yahudi geus aya ti jaman bareto mula, eta aya kabuktian dina injil jeung Al Qur'ān. Dina dua kitab suci eta disebutkeun yen bangsa yahudi teh geus aya ti jamanna nabi yusuf. Nurut kan al quran jeung injil bangsa yahudi teh katurunan nabi yaqub keneh nyaeta ti pamajikanna nu kadua anu anakna ngan dua nyaeta yusuf jeung benyamin, tah ari cikal bakal na bangsa yahudi mah mimitina pisan mah ti nabi ibrahim/abraham. Ibrahim teh boga pamajikan dua nyaeta sarah/sara jeung hajar. Ti hajar lahir ismail/ismael anu jadi moyangna bangsa arab, ti sara lahir ishak/isaac nu jadi moyangna bangsa yahudi.

Jadi sabenerna bangsa arab jeung yahudi teh padudulur keneh. Terus ti ishak turun bondoroyotna nepi ka yaqub terus ka yusuf. Di zaman nabi Yusuf, bangsa yahudi teh jadi budak bangsa mesir terus disalametkeun tina perbudakan ku musa/moses, jeung ku pangeranna dijangjikeun tanah di palestina. Kusabab orang yahudi loba nu ingkar tuluyna mah dihukum ku pangeranna sasab salila 40 taun teu bisa asup kapalestina nepi ka maotna musa, terus wae jaman nabi daud/david karak bisa asup ka palestina.

Samaotna daud yahudi dipingpin ku sulaiman/solomon, tah di zaman ieu diadegkeun kanisah kahiji, sabada maotna sulaiman bangsa yahudi diusir ti palestina ku bangsa babilonia jeung kanisah kahiji diancurkeun. Bangsa yahudi bisa deui ka palestina basa keur palestina aya dina kakawasaanna bangsa persia. Wanci eta diadegkeun kanisah kadua diurut kanisah sulaiman, ngan hanjakalna palestina tuluy dikuasai ku bangsa Romawi. Tah ieu nu jadi cikalna kunaon bangsa yahudi papencar-pencar, ku bangsa romawi bangsa yahudi diusir jeung diudag udag kurang leuwih dina taun 70 M. Papencarna bangsa yahudi ieu disebut diaspora. Bangsa Yahudi bisa asup deui ka palestina sarengsena perang dunya ka dua taun 1948, di Palestina ngadeg nagara israel nu jadi nagarana bangsa yahudi nagan nu jadi masalah nepi ka ayeuna palestina teh geus mang abad abad di kawasaan ku bangsa arab. Matakna nepi ka ayuena yahudi jeung arab terus wae paguntren padahal mah arab jeung yahudi teh sadudulur keneh nyaeta turunanana ibrahim/abraham.

Nulis.jpg