15 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

15 Januari nyaéta poé ka-15 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 350 poé (351 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1759Musium Inggris dibuka pikeun umum
  • 1870 – Hiji kartun pulitik munggaran ngalambangkeun Partéy Démokrat Amérika ku sakadang kaldé.
  • 1889 – Pausahaan Coca-Cola, nu tuluy nelah jadi Pausahaan Pemberton Medicine, diadegkeun di Atlanta.
  • 1892 – James Naismith medalkeun aturan maén baskét.
  • 1910 – Pangwangunan Bendungan Buffalo Bill di Wyoming, AS, réngsé. Mangrupakeun bendungan pangjangkungna di dunya dina mangsa harita, 325 kaki (99 m).
  • 1910 – Banjir Molase Tohaga: Galura molase kaluar tina téng anu bitu, nerekab ka sakuliah Boston, Masschusetts, nelasan 21 jalma sarta nyideraan 150 lianna.
  • 1934 – Lini 8,0 Mw Nepal-Bihar narajang Népal jeung Bihar ku inténsitas Mercalli maksimum XI (Ekstrim), nelasan kira-kira 6.000 – 10.700 jalma.
  • 1936 – Hiji adegan munggaran nu sapinuhna dijieun tina kaca, diwangun pikeun Pusahaan Kaca Owens-Illinois, réngsé di Toledo, Ohio.
  • 1943Péntagon réngsé diwangun di Arlington, Virginia.
  • 1947 – Panelasan Black Dahlia: bugang Elizabeth Short nu geus meunang nyacag katimu di Los Angeles.
  • 1949Perang Sodara China: Pasukan Komunis ngarebut Tianjin ti Pamaréntah Nasional.
  • 1962Papirus Derveni: Manuskrip Éropa pangkolotna nu masih kénéh waluya, katanggalan dina 340 SM, katimu di kaléreun Yunani.
  • 1962 – Kapal patroli Angkatan Laut Indonésia KRI Macan Tutul nu dipingpin ku Komodor Yos Sudarso ditilemkeun ku Angkatan Laut Walanda.
  • 1966 – Républik Nigeria Kahiji, nu dipingpin ku Abu Bakar Tafawa Balewa dirugrugkeun ku hiji kudéta militer.
  • 1970Muammar Gaddafi diproklamirkeun jadi pamingpin Libya.
  • 1975 – Kapaheutan Alvor ditéken, ngaréngsékeun Perang Kamerdékaan Angola sarta Angola menangkeun kamerdékaan ti Portugal.
  • 1976 – Sara Jane Moore, jalma nu nyoba nelasan Gerald Ford, dihukum panjara saumur hirup.
  • 1991 – Bates waktu ti PBB pikeun panarikan pasukan Irak di Kuwait geus leuir, niti wanci pikeun ngamimitian Operasi Badéy Gurun.
  • 2001Wikipédia, hiji ensiklopédi wiki bébas, midang on line.
  • 2007 – Barzan Ibrahim al-Tikriti, manten pupuhu intelején sarta dulur sambung Saddam Hussein, ogé Awad Hamed al Bandar, manten hakim ketua Pangadilan Révolusioner, diéksékusi ku cara digantung.  
  • 2009 – Pasawat US Airways 1549 salamet ngadarat di Walungan Hudson sabada tabrakan jeung sakumpulan manuk kurang ti dua menit sabada ngapung.
  • 2015Bank Nasional Swiss ngabatalkeun pangwatesan niléy tuker relatip franc ka euro, ngakibatkeun kakacoan dina pasar finansial internasional.
  • 2016 – Tentara Kénya nandangan kaéléhan pangparahna dina patempuran ngalawan perlawanan Islam Al Shabaab di Al Adde, Somalia. Kira-kira 150 soldadu jadi korban.
  • 2019 – Milisi Somali nyerang Hotél DusitD2 di Nairobi, Kénya, nelasan 21 jalma sarta nyideraan 19 lianna.
  • 2019 – Pamaréntahan Theresa May di Inggris nandangan kasoran panggedéna di jaman modérn nalika voting 432 anggota parlemén ngalawan usulan Brexit dimeunangkeun ku lawanna ku mayoritas sora 230.
  • 2020 – Chairul, tukang béngkél tamatan SD ti Kabupatén Pinrang, Sulawesi Kidul, hasil ngapungkeun pasawat jieunanna sorangan.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

  • 1962Yos Sudarso, Pahlawan Nasional Indonésia (l. 1925)
  • 2007 – Awad Hamed al-Bandar, pangacara Irak (l. 1945)
  • 2007 – Barzan Ibrahim al-Tikriti, pajabat intelején Irak (l. 1951)

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Poé Dharma Samudera

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png