23 Januari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

23 Januari nyaéta poé ka-23 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 342 poé (343 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 971 – Ku cara ngagunakeun krosbow, pasukan Dinasti Song ngéléhkeun Korp Gajah Perang Dinasti Han Kidul di Shao.
  • 1368 – Zhu Yuanzhang jadi pangawasa Tionghoa ku gelar Kaisar Hongwu, ngamimitian kakawasaan Dinasti Ming di TIonghoa nu bakal lumangsung salila tilu abad.
  • 1556 – Lini pangtohagana dina sajarah, narajang Provinsi Shaanxi di Tionghoa, korban maot kamungkinan nepi kana 830.000 jalma.
  • 1570 – James Stewart, Earl ka-1 (ménak) ti Moray, pibakaleun gaganti Raja Anom James VI ti Skotlandia, ditelasan ku bedil, hiji kajadian siga kitu nu munggaran kacatetkeun.
  • 1571The Royal Exchange (puseur padagangan) dibuka di London.
  • 1579 – Sarikat Utrecht ngadegkeun hiji républik Protéstan di Walanda.
  • 1789 – Universitas Georgetown diadegkeun di Georgetown, Maryland (kiwari bagéan ti Washington, D.C.).
  • 1849 – Elizabeth Blackwell jadi dokter awéwé munggaran di Amérika.
  • 1870 – Di Montana, pasukan kavaleri AS nelasan 173 urang Indian, lolobana awéwé jeung barudak, dina hiji kajadian nu kaceluk ku ngaran Pangbantéyan Marias.
  • 1879Perang Inggris - Zulu: Patempuran Rorke's Drift réngsé pikeun kameunangan Inggris.
  • 1899 – Konstitusi Malolos dirasmikeun, ngadegkeun Républik Philipina Kahiji. Emilio Aguinaldo dicokot sumpahna minangka présidén kahiji.
  • 1900Perang Boer Kadua: Patempuran Spion Kop antara pasukan Républik Afrika Kidul jeung Nagara Bébas Oranye ngalawan pasukan Inggris. Réngsé ku kaéléhan Inggris.
  • 1904 – Kahuruan Ålesund: kota basisir Norwégia, Ålesund, ancur ku seuneu, ngaalatankeun ngungsina 10.000 jalma. Kaésar Wilhelm II ngabiayaan pikeun pangwangunan ulang kota éta maké gaya Jugendstill.
  • 1912 – Konvénsi Opium Internasional ditarékeun di Den Haag.
  • 1920 – Walanda nolak nyérénkeun ka Sakutu raja nu kausir, Kaisar Wilhelm II ti Jérman.
  • 1942Perang Dunia II: Patempuran Rabaul lumangsung nalika Jepang nyerang wilayah Australia di Nugini.
  • 1943 – Perang Dunia II: Pasukan Basanjata Kadalapan Inggris ngarebut Tripoli, Libya ti Pasukan Panser Jérman-Italia.
  • 1945 – Perang Dunia II: Admiral Jérman Karl Dönitz mesatkeun Operasi Hannibal.
  • 1950Knesset mutuskeun Yerusalem minangka puseur nagrina Israél.
  • 1957 – Tukang barang jieun Amérika, Walter Frederick Morrison ngajual hakna pikeun cakram hiber ka pausahaan cocooan Wham-O, nu tuluy nelah ku sebutan "Frisbee".
  • 1958 – Sabada hiji perlawanan umum jeung pakéwuh di jalan-jalan, Présidén Marcos Pérez JIménez ninggalkeun Vénezuéla.
  • 1960 – Kapal selam AS Trieste mecahkeun rékor teuleum pangjerona ku ngerelep sajauh 10.911 meter (35.797 kaki) di Laut Pasifik.
  • 1961 – Kapal pangjalajah rajaponi Portugis, Santa Maria dibajo ku pihak lawan ti réjim Estado Novo ku niat pikeun ngabiayaan perang semet ka diktator António de Oliveira Salazar turun tahta.
  • 1963 – Perang Kamerdékaan Guinea-Bissau sacara resmi dimimitian nalika pajoang gerilya PAIGC nyerang tentara Portugis nu ngumpul di Tite.
  • 1973 – Présidén AS Richard Nixon ngabéwarakeun yén hiji pasini daméy geus kahontal di Viétnam.
  • 1986The Rock and Roll Hall of Fame nanjerkeun anggota-anggotana nu munggara: Little Richard, Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis tur Elvis Presley.
  • 1991 – Stasion TV Swasta TPI ngadeg, kiwari ngaranna jadi MNCTV.
  • 1998Netscape ngabéwarakeun Mozilla, nu tujuanna pikeun medalkeun kode Komunikator minangka sumber bébas.
  • 2001 – Lima jalma nyoba-nyoba ngaduruk manéh di Alun-Alun Tiananmen Beijing, hiji kalakuan nu numutkeun jalma réa minangka jijieunan Partéy Komunis China pikeun ngajebak Falun Gong sarta ku kituna bisa ningkatkeun panekenanna.
  • 2002 – Jurnalis AS, Daniel Pearl diculik di Karachi, Pakistan sarta antukna ditelasan.
  • 2018 – Bom mobil ganda narajang Benghazi, Libya, nelasan saheunteuna 33 jalma sarta nyideraan "losinan" séjénna. Korban-korbanna kaasup personel militer jeung rahayat sipil, ceuk pajabat di dinya.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png