Bagong Kussudiardja

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bagong Kusudiarja
Gumelar Hindia Walanda Yogyakarta, Hindia Walanda
9 Oktober 1928
Maot Indonésia Yogyakarta, Indonésia
15 Juni 2004 (yuswa 75)
Pacabakan Koréografer
pelukis
Salaki/pamajikan Sofiana (meninggal tahun 1997)
Yuli Sri Hastuti
Murangkalih Ida Manutranggana
Elia Gupita
Rondang Ciptasari
Otok Bima Sidharta
Butet Kertaradjasa
Purbasari Ayuwangi
Djaduk Ferianto
Sepuh R.B. Tjondro Sentono

Bagong Kussudiardja (gumelar di Yogyakarta, Hindia Walanda, 9 Oktober 1928 – tilar dunya di Yogyakarta, 15 Juni 2004 dina umur 75 taun) nyaéta saurang koréograper sarta pelukis Indonesia .[rujukan?] Bagong ngamimitian karirna salaku penari klasik Jawa di Yogyakarta dina taun 1954.[rujukan?] Manéhna diajar seni ngaliwatan Sakola Tari Bekso Wiromo Credo, dipingpin ku Pangeran Tedjokusumo, seniman tari anu kasohor.[rujukan?]

Bagong ngaadegkeun Pusat Latihan Tari (PLT) dina tanggal 5 Maret, 1958 sarta Padepokan Seni Bagong Kussudiardja dina 2 Oktober, 1978.[rujukan?] Salila hirupna, leuwih ti 200 tari geus dijieun, dina bentuk tunggal atawa lobaan, di antarana; tari layang (1954), tari Satria Tangguh, sarta kiamat jeung Kalahiran Yesus Kristus (1968), ogé Bedaya Gendeng (1980).[rujukan?]

Kolotna Bagong, RB Tjondro Sentono nikah ka Siti Aminah, tina hasil nikah maranéhanana, lahir Kus Sumarbirah, Bagong Kussudardja, Handung Kussudyarsana, jeung anu bungsu Lilut Kussudyarto.[rujukan?] Akina, Gusti Djuminah cenah mah putra mahkota Sultan HB VII anu saprak ngabélot, kapaksa ngawula kalimah kurantil (pangasingan).[rujukan?]

Manéhna nyaéta bapa ti Butét Kertaradjasa sarta Djaduk Ferianto.[rujukan?] Aki nu mibanda genep incu éta ogé saurang palukis, sanajan kaasup palopor lukisan batik kontemporer.[rujukan?] Manéhna ogé maén film, di antarana Kugapai Dintamu. Dina taun 1985, anjeunna narima Hadiah Seni GOI, jeung Panglélér Paus Paulus VI ngaliwatan popotongan perjalanan Yesus Kristus .[rujukan?] Pikeun lukisan abstrak manéhna nu dipamérkeun di Dacca, manéhna narima medali emas ti pamaréntah Bangladesh dina taun 1980.[rujukan?]

Dina bulan Désémber 1984, Bagong naek kapal dina perjalanan lima bulan ka tujuh nagara Éropa.[rujukan?] Bareng jeung 14 panari, manéhna ngayakeun 69 kali kagiatan: pintonan tari, seminar, lokakarya, pameran batik jeung lukisan batik démo.[rujukan?] Dina Hari Kebangkitan Nasional Jakarta, 20 Méi, 1985, anjeunna ngabuktikeun sajarah parade lagu Indonésia, dirojong ku 710 penari jeung ékstras.[rujukan?] Bulan saterusna, Bagong bareng jeung 100 penari muncul di basisir Parangtritis, 27 km ka arah kidul Yogyakarta.[rujukan?] Kinerja tari kréasi judulna 'Urang kudu Ngahurungkeun ka Alam jeung Bersujud asup manéhna' '. Manéhna jeung 15 penari 'manggung' di Malaysia, méntaskeun tari Gema Nusantara , Igel-igelan jeung Ratu Kidul . Dina 5 Oktober 1985 di Jakarta, nya mintonkeun Sajarah ABRI parade lagu ngawengku 8.000 seniman, militer, satpam, jeung veterans.[rujukan?]

Sanajan putu G.P.H. Djuminah, lanceukna Sri Sultan Hamengkubuwono VIII, ngajadikeun Bagong kawas digawé beurat.[rujukan?] Bapana, nu palukis jeung nu nulis wayang Jawa, kurang sanggup nanggung kahirupan kulawarga.[rujukan?] Bagong kudu ngalaksanakeun sagala rupa pagawéan saperti tambal ban sarta kusir délman[1].

Layonna dimakamkeun di sisi makam istri kahijina, Sofiana, di makam kulawarga Smebungan, Kacamatan Kasihan, Bantul, Daérah Istiméwa Yogyakarta[2].

sumber[édit | édit sumber]

Pranala luar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg