Basa Portugis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Basa Portugis (português  atawa ûĺ6plíungua portug7uesa) nyaéta salah sahiji basa Roman anu loba diaromongkeun di Portugal, Brasil, Angola, Mozambik, Ujung Verde, sarta Timor Lésté. Yu87Basa Portugis ngabogaan leuwih ti 200 juta panyatur tulén, ku kituna nyaéta salah sahiji basa anu diaromongkeun sacara lega di dunya, sarta mangrupa basa anu panglobana kalima atawa kagenep di dunya.

Basa Portugis nyaéta basa anu panglobana dipaké di Amérika Kidul, alatan Brasil anu ngabogaan nu nyicingan 184 yuta (mangrupa kira-kira 51% ti total populasi Amérika Kidul). Basa ieu ogé nyaéta basa minoritas anu penting di Andorra, Luxemburg, sarta Namibia.

Basa Portugis sumebar ka sakumna dunya dina abad ke-15 sarta abad ke-16, waktu Portugal nyiptakeun karajaan kolonial sarta dagang kahiji anu pangkolotna di dunya. Aya leuwih ti 20 macem dialék basa Portugis.

Conto[édit | édit sumber]

PT. - Kedalan standar Portugal
BR. - Kedalan standar Brasil
tarjamahan frasa IPA
Portugis: português PT. /puɾtu'geʃ/ BR. /poɾtu'ges/
halo: olá /o'la/ (déngékeun)
pileuleuyan: adeus PT. /ɐ'dewʃ/ BR. /a'dews/
tulung: por favor PT. /poɾ fɐ'voɾ/ BR. /poɾ fa'voɾ/
hatur nuhun (lalaki); hatur nuhun (wanoja): obrigado; obrigada /obɾi'gadu/; /obɾi'gadɐ/
hampura: desculpe PT. /dɨʃ'kuɫpɨ/ BR. /dʒis'kuwpi/
anu éta: aquele; aquela PT. /ɐ'kelɨ/; /ɐ'kɛlɐ/ BR. /a'keli/; /a'kɛla/
sabaraha?: quanto /'kwãtu/
enya: sim /'sĩ/
henteu: não /'nãw̃/
kuring henteu paham: não entendo /nãw̃ ẽ'tẽdu/
di mana kakusna?: Brasil: Onde fica o banheiro /õdi fika u ba'ɲejɾu/
Portugal, séjénna: Onde fica a casa de banho /õdɨ fikɐ ɐ kazɐ dɨ ba'ɲu/

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg