Basa Rusia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Basa Rusia
русский язык (russkiy yazyk)
Palapalan [ˈruskʲɪi̯ jɪˈzɨk]
Dipaké di Rusia, nagara urut Uni Soviét, komunitas émigran di sakuliah dunya, contona Amérika Sarikat, Britania Raya, Jérman, Israél, Kanada, Australia, jeung Amérika Latin.
Jumlah panyatur 144 yuta
Rungkun basa Indo-Éropa
Aksara Kiril (Alfabét Rusia)
Status resmi
Basa resmi di Bandéra Rusia Rusia (nagara)

Bandéra Bélarus Bélarus (nagara)
Bandéra Kazakhstan Kazakhstan (resmi)
Bandéra Kirgizstan Kirgizstan (resmi)
Bandéra Tajikistan Tajikistan (komunikasi antarétnis)
Bandéra Abkhazia Abkhazia[2] (resmi)
Bandéra Ossétia Kidul Ossétia Kidul[2] (nagara)
Bandéra Transnistria Transnistria (resmi)
Bandéra Moldova Moldova:

Bandéra Ukraina Ukraina:

Bandéra Yunani Yunani:

Bandéra Romania Romania:

Bandéra Amérika Sarikat Amérika Sarikat:

Organisasi:
Bandéra Pasarikatan Bangsa-Bangsa Pasarikatan Bangsa-Bangsa

Bandéra Pasamakmuran Nagara-Nagara Merdika CIS

Komunitas Ékonomi Eurasia

CSTO Flag.png Pakta Patahanan Kaamanan Koléktif
OSCE logo.svg Organisasi pikeun Kaamanan jeung Sabilulungan di Éropa
Organisasi Sabilulungan Shanghai
Sékrétariat Traktat Antartika

Basa minoritas di Bandéra Uzbékistan Uzbékistan

Bandéra Turkménistan Turkménistan
Bandéra Cina Cina
Bandéra Ukraina Ukraina

Diatur ku Institut Basa Rusia [1] di Akademi Élmu Pangaweruh Rusia

Wewengkon di mana Basa Rusia dipaké

Kode-kode basa
ISO 639-1 ru
ISO 639-2 rus
ISO 639-3 rus

Basa Rusia (русский язык, russkiy yazyk, dikecapkeun [ˈruskʲɪj jɪˈzɨk]) nyaéta hiji Basa Slavia nu utamina dipaké di Rusia, Bélarus, Uzbékistan, Kazakhstan, jeung Kirgizstan. Basa ieu ogé loba dipaké di Ukraina, Moldova, Latvia, Tajikistan, Turkménistan, Éstonia jeung nagara-nagara lian nu pernah jadi bagian ti Uni Soviét.[4][5] Kalawan jumlah panyatur +278 yuta jiwa, Basa Rusia minangka basa nu panggedéna kalima ti jumlah panyaturna sanggeus Basa Mandarin, Inggris, Spanyol, jeung Hindi.[5] Basa ieu ogé minangka salah sahiji basa resmi PBB jeung lembaga-lembaga hususna salian ti Basa Arab, Perancis, Mandarin, Inggris, jeung Spanyol. Salian ti éta ogé, Basa Rusia dipaké salaku basa resmi dina Pasamakmuran Nagara-nagara Merdika.

Aksara[édit | édit sumber]

Searchtool.svg
 Tingali ogé: Aksara Kiril.
Aksara Ngaran Alih aksara Alih aksara
ngaran
А а а a a
Б б бэ b be
В в вэ v ve
Г г гэ g ge
Д д дэ d de
Е е йэ ye ye
Ё ё йо yo yo
Ж ж жэ zh zhe
З з зэ z ze
И и и i i
Й й и краткое y i kratkoye
К к ка k ka
Л л эл l el
М м эм m em
Н н эн n en
О о о o o
П п пэ p pe
Р р эр r er
С с эс s es
Т т тэ t te
У у у u u
Ф ф эф f ef
Х х ха h ha
Ц ц цэ ts tse
Ч ч чe ch che
Ш ш ша sh sha
Щ щ ща sch scha
Ъ ъ твёрдый знак * tvyordiy znak
Ы ы ы y y
Ь ь мя́гкий знак ´* myagkiy znak
Э э э e e
Ю ю йу yu yu
Я я йа ya ya

Cacariosan ilahar[édit | édit sumber]

  • Здравствуйте /zdrastuiche/ - halo (iraha waé, lemes)
  • Привет /privyet/ - halo (loma)
  • Доброе утро /dabroi utra/ - wilujeng énjing (tabuh 00.00-12.00)
  • Добрый день /dobriy jyen/ - wilujeng siang (tabuh 12.00-18.00)
  • Добрый вечер /dobriy vyechir/ - wilujeng wengi (pukul 18.00-00.00)
  • Как поживаете? /kak pazhivayecheh/ - kumaha, damang? (lemes)
  • Как поживаешь? /kak pazhivayesh/ - damang? (loma)
  • Прекрасно. А ты? /prikrasna, a ti/ - damang, anjeun? (loma)
  • Что нового? /shto novawa/ - aya nu anyar?
  • Спасибо, хорошо /spasiba, harasho/ - enya, hatur nuhun
  • Так себе /tak sibye/ - nya kitu wéh

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Citakan:Portalbox

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Russian Language Institute". Ruslang.ru. Diakses tanggal 2010-05-16. 
  2. a b Abkhazia jeung Ossétia Kidul ngan mangrupa nagara nu teu sapinuhna diakuan
  3. "New York State Legislature". 
  4. "Gallup.com". Gallup.com. Diakses tanggal 2010-05-16. 
  5. a b "The World's Most Widely Spoken Languages". Diakses tanggal 16 May 2009. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Russian language ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Wikipédia

Citakan:Russian language Citakan:Official UN languages Citakan:Russian dialects Citakan:Slavic languages Citakan:Languages of Russia Citakan:Russia topics


Nuvola apps bookcase.png