Basa Spanyol

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Basa Spanyol mangrupa basa campuran IberiaRoman sarta geus jadi basa nomer opat ku jumlah panyatur panglobana di dunya[1]. Basa ieu mangrupa basa rumpun IndoÉropa jeung resmi dipaké ku asosiasi–asosiasi di dunya[1]. Amérika nyatet yén basa Spanyol kurang leuwih miboga panyatur ± 10% – 20% di unggal nagara bagian Amérika Sarikat, sanajan basa ieu lain mangrupa basa resmi Amérika Sarikat[1]. Kiwari aya ± 500 juta jiwa anu ngagunakeun basa Spanyol di sakuliah dunya[1]. Universitas Vermont di Amérika Sarikat geus ngayakeun panalungtikan kana rébuan basa nu aya di sakuliah dunya, sarta hasilna yén basa Spanyol mangrupa basa nu pangbagjana di dunya[2].

Fonologi[édit | édit sumber]

Basa Spanyol miboga 26 foném nyaéta 21 hurup paéh jeung 5 hurup hirup.[rujukan?] Di sagigireun éta sistim tata basana ogé basajan. [rujukan?]

Sistim panulisan[édit | édit sumber]

Huruf badag Huruf leutik IPA Huruf badag Huruf leutik IPA
A a /a/ Ñ ñ /ɲ/
B b /b/ O o /o/
C c /k/ P p /pe/
D d /d/ Q q /k/
E e /e/ R r /r/
F f /f/ S s /s/
G g /ɡ/ T t /t/
H h  ??? U u /u/
I i /i/ V v /b/
J j /x/ W w /ɡw/
K k /k/ X x /ks/
L l /l/ Y y /ʝ/
M m /m/ Z z /θ/
N n /n/

Diakritik: Basa Spanyol miboga tambahan abjad (lentong tirus) nyaéta: á, é, í, ó, ú. [rujukan?]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d Ilccourse.com, Spanish Course, Diaksés 17 Agustus 2015
  2. Tempo.co, Ternyata, Spanyol Merupakan Bahasa Paling Bahagia Sedunia, Diaksés 17 Agustus 2015


Nulis.jpg