Basa Spanyol

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Basa Spanyol mangrupa basa campuran IberiaRoman sarta geus jadi basa nomer opat ku jumlah panyatur panglobana di dunya[1]. Basa ieu mangrupa basa rumpun IndoÉropa jeung resmi dipaké ku asosiasi–asosiasi di dunya[1]. Amérika nyatet yén basa Spanyol kurang leuwih miboga panyatur ± 10% – 20% di unggal nagara bagian Amérika Sarikat, sanajan basa ieu lain mangrupa basa resmi Amérika Sarikat[1]. Kiwari aya ± 500 juta jiwa anu ngagunakeun basa Spanyol di sakuliah dunya[1]. Universitas Vermont di Amérika Sarikat geus ngayakeun panalungtikan kana rébuan basa nu aya di sakuliah dunya, sarta hasilna yén basa Spanyol mangrupa basa nu pangbagjana di dunya[2].

Fonologi[édit | édit sumber]

Basa Spanyol miboga 26 foném nyaéta 21 hurup paéh jeung 5 hurup hirup.[rujukan?] Di sagigireun éta sistim tata basana ogé basajan. [rujukan?]

Sistim panulisan[édit | édit sumber]

Huruf badag Huruf leutik IPA Huruf badag Huruf leutik IPA
A a /a/ Ñ ñ /ɲ/
B b /b/ O o /o/
C c /k/ P p /pe/
D d /d/ Q q /k/
E e /e/ R r /r/
F f /f/ S s /s/
G g /ɡ/ T t /t/
H h ??? U u /u/
I i /i/ V v /b/
J j /x/ W w /ɡw/
K k /k/ X x /ks/
L l /l/ Y y /ʝ/
M m /m/ Z z /θ/
N n /n/

Diakritik: Basa Spanyol miboga tambahan abjad (lentong tirus) nyaéta: á, é, í, ó, ú. [rujukan?]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d Ilccourse.com, Spanish Course, Diaksés 17 Agustus 2015
  2. Tempo.co, Ternyata, Spanyol Merupakan Bahasa Paling Bahagia Sedunia, Diaksés 17 Agustus 2015


Nulis.jpg