Bayern

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti Bavaria)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pikeun kagunaan séjén tina Bayern, tempo Bayern (disambiguasi).
Nagara Bébas Bayern

Freistaat Bayern
Bandéra Nagara Bagéan Bébas Bayern

Bandéra Nagara Bagéan Bébas Bayern
Bandéra
Lambang Nagara Bébas Bayern
Lambang
Kawih:Bayernhymne  (basa?)
"Hymne Bayern"
[[File:|155px]]
Koordinat: 48°46′39″N 11°25′52″E / 48.77750°N 11.43111°E / 48.77750; 11.43111
NagaraJérman
Puseur dayeuhMünchen
Pamaréntahan
 • BadanLandtag Bayern
 • Présidén MenteriMarkus Söder (CSU – Uni Sosial Kristen Bayern)
 • Partéy pamaréntahCSU / FW
 • Bundesrat kapilih6 (ti 69)
Lega
 • Total70.550,19 km2 (2,723,958 sq mi)
Pangeusi
 (31 Désémber 2018)[1]
 • Total13.076.721
 • Kapadetan185/km2 (480/sq mi)
DémonimBavarian(s) (basa Inggris)
Bayer (m), Bayerin (f) (basa Jérman)
Zona wanciUTC+1 (CET)
 • Usum Panas (DST)UTC+2 (CEST)
Kode ISO 3166DE-BY
GDP (nominal)€625 miliar (2018)[2]
GDP per kapita€47.946 (2018)
Wewengkon NUTSDE2
HDI (2017)0,944[3]
gedé pisan · ka-6 ti 16
Ramatlokabayern.de

Bayern ([ˈbaɪɐn]; Inggris: Bavaria /bəˈvɛəriə/), resmina Nagara Bébas Bayern (Jérman jeung Bayern: Freistaat Bayern [ˈfʁaɪʃtaːt ˈbaɪɐn]), nyaéta nagara bagéan féderal Jérman nu teu boga laut, pernahna di sudut tenggara Jérman. Miboga lega 70.550,19 kilométer pasagi (27.200 mil pasagi), Bayern mangrupa nagara bagéan Jérman panggedéna ditingal ti lega lemahna nu ngalingkup kira-kira saperlima total lega lemah Jérman. Miboga 13 juta pangeusi, Bayern jadi nagara bagéan nu boga pangeusi kadua panglobana saanggeus Nordrhein-Wéstfalen. Kota utama Bayern nyaéta München (puseur dayeuh jeung kota panggedéna, sarta kota katilu panggedéna di Jérman[4]), Nürnberg, jeung Augsburg.

Sajarah Bayern dimimitian ku pamukiman pangmimitina ku urang Kelt Jaman Beusi, teras ditakhlukkeun ku Kakaisaran Romawi dina abad ka-1 saméméh Maséhi nu digabungkeun ka propinsi Raetia jeung Norikum. Bayern jadi kadipatén suku dina abad ka-6 Maséhi saanggeus runtuhna Kakaisaran Romawi Kulon. Bayern teras kagabung ka Kakaisaran Romawi Suci, jadi karajaan indepénden, gabung ka Prusian nu dipingpin Kakaisaran Jérman nu gelar karajaanna tetep dipertahankeun, jeung tungtungna jadi nagara bagéan di Républik Féderal Jérman.[5]

Bayern miboga budaya nu khas, umumna disababkeun ku tradisi konsérvatif jeung mayoritas Katolik.[6] Urang Bayern sacara tradisional reueus ka budayana, di antarana basa, dahareun, arsitéktur, féstival saperti Oktoberfest, jeung unsur simbolisme Alpen.[7] Ieu nagara bagéan ogé miboga ékonomi kadua panggedéna di antara nagara bagéan Jérman dumasar data GDP, méré status wewengkon Jérman nu leuwih raharja.[8]

Bayern Modérn ngamuat ogé wewengkon historis Franken jeung Schwaben.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Bevölkerung: Gemeinden, Geschlecht, Quartale, Jahr". Bayerisches Landesamt für Statistik und Datenverarbeitung (dalam basa Jérman). Juli 2019. 
  2. "GDP NRW official statistics". Diakses tanggal 17 Pébruari 2019. 
  3. "Sub-national HDI - Area Database - Global Data Lab". hdi.globaldatalab.org. Diakses tanggal 13 Séptémber 2018. 
  4. Planet, Lonely. "Bavaria – Lonely Planet". Lonely Planet. Diakses tanggal 31 Agustus 2015. 
  5. Unknown, Unknown. "Bavaria". Britannica. Diakses tanggal 31 Agustus 2015. 
  6. "Kirchenmitgliederzahlen Stand 31.12 2016" (PDF). ekd.de. Diakses tanggal 25 April 2018. 
  7. Local, The. "Bavaria – The Local". The Local. Diakses tanggal 31 Agustus 2015. 
  8. Campbell, Eric. "Germany – A Bavarian Fairy Tale". ABC. Diakses tanggal 31 Agustus 2015. 

Tutumbu luar[édit | édit sumber]