Bika ambon

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kue bika ambon

Bika ambon nyaéta salah sahiji jinis kuéh baseuh has ti Medan, Sumatera Utara.[1] Kuéh ieu miboga ciri has nyaéta warnana konéng jeung miboga rongga-rongga dibagian jero kuéhna.[1] Salian ti éta, kuéh bika ambon gé miboga citarasa jeung seungit nu has.[1] Di kota Medan, kuéh bika ambon téh geus katelah jadi salah sahiji oléh-oléh has Medan.[1] ku sabab éta, mun ka Medan sok pada muru Bika Ambon keur oléh-oléh minangka na mah.[1]

Sajarah bika ambon[édit | édit sumber]

Loba nu masih kénéh nganggep yén Bika Ambon téh asalna ti Ambon, Maluku ku sabab ngaranna, padahal mah kuéh ieu téh has ti kota Medan.[1] Numutkeun sababaraha sumber, aya sababaraha rupa sajarah ngaran Bika Ambon téh, salah sahijina, numutkeun M Muhar Omtato, salah saurang budayawan jeung sajarawan ngajelaskeun yén Bika Ambon téh awalna mah kailhaman ti kuéh has Melayu nyaéta bika atawa disebut ogé bingka.[1][2] Kuéh éta tuluy diropéa ku cara ditambahan maké bahan pangbeukah mangrupa lahang, nepi ka bagian jero kuéhna ngabogaan rongga jeung rasana ogé tangtu béda jeung kuéh bika has Melayu.[1]

Kuéh ieu disebut Bika Ambon ku sabab mimiti dijualna téh di daérah simpang Jl. Ambon - Sei Kera, Medan.[1] ku sabab lobana nu kairut, kuéh ieu mimiti dipikawanoh ku ngaran Bika Ambon, sarua jung ngaran jalan tempat kuéh éta dijual.[1][2] Nepi ka kiwari, Bika Ambon téh jadi salah sahiji kuéh has ti Medan nu pada mikaresep.[1]

Cara nyieun bika ambon[édit | édit sumber]

Bahan nu dibutuhkeun pikeun nyieun kuéh Bika Ambon téh di antarana nyaéta tipung, endog, lahang, gula, jeung cipati, sadengkeun jang bahan palengkepna bisa maké daun pandan, daun jeruk atawa vanilli.[1][2] Dina cara nyieunna, mimiti golakkeun cipati jeung daun pandan, sanggeus ngagolak, jait tuluy tiiskeun.[1] Geus cipati tiis, kari asupkeun bahan séjénna kayaning tipung, gula jeung nira.[1] Bahan éta kudu dikocék nepi ka rata, tuluy antepkeun salila sababaraha jam nepi ka namper.[1] Tuluy adonan éta diasupkeun kana ovén, seuneuna ulah gede, tungguan nepi ka kuéhna asak.[1]

Tempat jualan bika ambon[édit | édit sumber]

Kuéh Bika Ambon ieu biasana dijual ditempat oléh-oléh has Medan, salah sahjina di Jalan Majapahit.[1] di dinya sadia mangrupa-rupa rasa kuéh Bika Ambon, saperti pandan, coklat, keju, jsb. Sanajan teu maké bahan pangawét, kuéh Bika Ambon awét nepi ka 3-4 poé.[1]

Rujukan[édit | édit sumber]

Nulis.jpg
  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r "Bika Ambon Makanan Khas Medan, Sumatera Utara". www.negerikuindonesia.com. Diakses tanggal 2017-10-17. 
  2. a b c "Bika Ambon, Kuliner Medan yang Manis dan Gurih". Bobo.Grid.ID. http://bobo.grid.id/Sejarah-Dan-Budaya/Budaya/Bika-Ambon-Kuliner-Medan-Yang-Manis-Dan-Gurih. Diakses pada 2017-10-17