Brasil

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
República Federativa do Brasil
Républik Féderasi Brasil
Bandéra Brasil Lambang Brasil
Motto
"Ordem e Progresso"
Lagu

Hino Nacional Brasileiro
Tanda nasional
Selo Nacional do Brasil National Seal of Brazil (color).svg
Location of Brasil
Ibu kota Brasília
15°45′S 47°57′W
Kota panggedéna São Paulo
Basa Portugis[1]
Grup étnis (2010[2]) 47,73% Bodas
43,13% Soklat (Multiras)
7,61% Hideung
1,09% Asia
0,43% Amerindian
Démonim Brazilian
Pamaréntah Républik féderal présidénsial konstitusional
 -  Présidén Michel Temer (PMDB)
 -  Wakil Présidén Renan Calheiros (PMDB)
Kamerdikaan ti Karajaan Portugal, Brasil, jeung Algarves Ngahiji 
 -  Didéklarasi 7 Séptémber 1822 
 -  Diakuan 29 Agustus 1825 
 -  Républik 15 Nopémber 1889 
 -  Konstitusi nu ayeuna 5 Oktober 1988 
Aréa
 -  Total 8514877 km² (ka-5)
3287597 mil² 
 -  Cai (%) 0,65
Populasi
 -  Sénsus 2010 190.732.694[3] (ka-5)
 -  Kapadetan 22 /km² (ka-182)
57 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $2,172 triliun[4] 
 -  Per kapita $11.767[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $2,421 triliun[4] (ka-7)
 -  Per kapita $12.422[4] 
Gini? (2010) 53.6[5] (luhur
HDI (2011) 0,718[6] (luhur) (ka-84)
Mata uang Real (R$) (BRL)
Zona wanci BRT[7] (UTC-2 nepi ka -4[7])
 -  Usum panas (DST) BRST (UTC-2 to -4)
TLD Internét .br
Kode telepon +55

Brasil (Basa Portugis: Brasil, IPA: [bɾaˈziw]), resmina Républik Féderasi Brasil[8][9] (Basa Portugis: República Federativa do Brasil, listen ), nyaéta nagara nu panggedéna di Amérika Kidul. Brasil mangrupa nagara nu panggedéna kalima sadunya, boh aréana boh populasina.[10][11] Nagara ieu mangrupa nagara anggota CPLP sahiji-hijina di buana Amérika jeung nagara lusopon nu panggedéna sadunya.[10]

Babagian administratif[édit | édit sumber]

Artikel utama: Nagara bagian di Brasil, Kotamadya di Brasil
Searchtool.svg
 Tingali ogé: Région di Brasil.

Brasil mangrupa hiji féderasi nu ngawengku 26 nagara bagian, hiji distrik féderal (nu ngawengku ibu kotana, Brasília), jeung kotamadya-kotamadya.[12] Nagara bagian miboga administrasi otonom, ngumpulkeun pajakna sorangan, jeung narima bagain ti pajak nu dikumpulkeun ku pamaréntah Féderal. Nagara bagian miboga gubernur jeung hiji badan législatif.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Demographics". Brazilian Government. 2011. Diakses tanggal 2011-10-08.  (en)
  2. Caracteristicas da População e dos Domicílios do Censo Demográfico 2010 — Cor ou raça
  3. IBGE. Censo 2010: população do Brasil é de 190.732.694 pessoas.
  4. a b c d "Brazil". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-21. 
  5. Caracteristicas da População e dos Domicílios do Censo Demográfico 2010 — Rendimento
  6. UNDP Human Development Report 2011. "Table 1: Human development index 2011 and its components" (PDF). UNDP. Diakses tanggal 2011-12-04. 
  7. a b "Hora Legal Brasileira". Observatório Nacional. Diakses tanggal 2009-02-21. 
  8. As on for example the national website.
  9. Mugnier, Clifford (January 2009). "Grids & Datums – Federative Republic of Brazil".[tumbu nonaktif]
  10. a b "Geography of Brazil". Central Intelligence Agency. 2008. Diakses tanggal 2008-06-03. 
  11. "People of Brazil". Central Intelligence Agency. 2008. Diakses tanggal 2008-06-03. 
  12. "Brazilian Federal Constitution" (dalam Portuguese). Presidency of the Republic. 1988. Diakses tanggal 2008-06-03.  "Brazilian Federal Constitution". v-brazil.com. 2007. Diakses tanggal 2008-06-03. Unofficial translate 


Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

  • Alves, Maria Helena Moreira (1985). State and Opposition in Military Brazil. Austin, TX: University of Texas Press. 
  • Amann, Edmund (1990). The Illusion of Stability: The Brazilian Economy under Cardoso. World Development (pp. 1805–1819). 
  • "Background Note: Brazil". US Department of State. Diakses tanggal 2011-06-16. 
  • Bellos, Alex (2003). Futebol: The Brazilian Way of Life. London: Bloomsbury Publishing plc. 
  • Bethell, Leslie (1991). Colonial Brazil. Cambridge: CUP. 
  • Costa, João Cruz (1964). A History of Ideas in Brazil. Los Angeles, CA: University of California Press. 
  • Fausto, Boris (1999). A Concise History of Brazil. Cambridge: CUP. 
  • Furtado, Celso. The Economic Growth of Brazil: A Survey from Colonial to Modern Times. Berkeley, CA: University of California Press. 
  • Leal, Victor Nunes (1977). Coronelismo: The Municipality and Representative Government in Brazil. Cambridge: CUP. 
  • Malathronas, John (2003). Brazil: Life, Blood, Soul. Chichester: Summersdale. 
  • Martinez-Lara, Javier (1995). Building Democracy in Brazil: The Politics of Constitutional Change. Macmillan. 
  • Prado Júnior, Caio (1967). The Colonial Background of Modern Brazil. Los Angeles, CA: University of California Press. 
  • Schneider, Ronald (1995). Brazil: Culture and Politics in a New Economic Powerhouse. Boulder Westview. 
  • Skidmore, Thomas E. (1974). Black Into White: Race and Nationality in Brazilian Thought. Oxford: Oxford University Press. 
  • Wagley, Charles (1963). An Introduction to Brazil. New York, New York: Columbia University Press. 
  • The World Almanac and Book of Facts: Brazil. New York, NY: World Almanac Books. 2006. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Brasil ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Wikisource logo
Wikisource mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Brasil di Wikivoyage

Citakan:Osmrelation-inline


Countries.png