Lompat ke isi

Canting

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Canting paragi ngabatik

Canting nyaéta pakakas anu dipaké pikeun nyokot malam panas mangsa ngabatik.[1] Canting dijieun tina tambaga kiwari aya ogé anu dijieun tina teflon, gagangna tina awi aya ogé tina kai.[2][3]

Pakakas ngabatik

anu aya di Museum Nasional Indonesia, Jakarta. Ditengah palebah luhur : canting, pakakas pikeun ngucurkeun lilin/malam; ti kénca ka katuhu: sikat tina tapas kalapa, kaliper beusi jang ngukur, kaliper, capit, palu, jeung kihkir.

Bagéan tina canting[édit | édit sumber]

Canting diwangun tina tilu bagian:

  1. Nyamplung: anu kawas mangkok, paranti nyiuk malamdijieun tina tambaga.
  2. Cucuk: Kawas pamatuk panjang anu nyambung kana nyamplung, taya lian paranti bijilna malam mangsa diguratkeun kana lawon.
  3. Gagang: panyepenganna anu dijieun tina awi atawa kai.[4]

Gedé jeung leutikna nyamplung gumantung kana gambar jeung pola anu bakal dijieun, nyamplung dikerelepkeun kana malam panas sangkan kaeusian. [5]

Rupa-rupa canting dumasar kana cucukna[édit | édit sumber]

Ngabatik maké canting

Cucuk canting aya sababaraha rupa gumantung kabutuhan:

  1. Canting cecek : Canting cecek ieu mibanda cucuk leutik jeung liangna hiji. ilaharna diaké pikeun nyieun panyecek (titik), gurat, jeung tulisan anu ipis.
  2. Canting loron : Canting anu mibanda cucuk dua, ilaharna dipaké pikeun nyieun gurat ganda/kembar.
  3. Canting telon : Canting anu mibanda tilu cucuk pikeun kaluarna malam
  4. Canting papat, liman, byok, rénténg jeung saterusna.[6]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Ratna, Roostika (2019). "TERRITORIAL MARKETING AND COLLECTIVE BRANDING TO SUPPORT REGIONAL DEVELOPMENT: A STUDY OF SMEs BATIK INDUSTRY". Russian Journal of Agricultural and Socio-Economic Sciences 90 (6). doi:10.18551/rjoas.2019-06.14. https://cyberleninka.ru/article/n/territorial-marketing-and-collective-branding-to-support-regional-development-a-study-of-smes-batik-industry. Diakses pada 4 February 2021. 
  2. Lee, Thienny (2016). "Defining the Aesthetics of the Nyonyas' Batik Sarongs in the Straits Settlements, Late Nineteenth to Early Twentieth Century". Asian Studies Review 40 (2). doi:10.1080/10357823.2016.1162137. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10357823.2016.1162137. Diakses pada 4 February 2021. 
  3. Baasanjargal, Tsolmonchimeg; Soon-Joo, Ahn; Mi-Jeong, Kwon (2019). "인도네시아 바틱전통 패턴의 비교 분석 : 자바섬의 족자카르타와 페칼롱간의 패턴을 중심으로 [Comparative Analysis of Indonesian Batik Traditional Patterns: Focused on Patterns of Yogyakarta and Pekalongan in Java Island"]. 한복문화 22 (3). doi:10.16885/jktc.2019.09.22.3.75. https://www.dbpia.co.kr/Journal/articleDetail?nodeId=NODE09220284. Diakses pada 4 February 2021. 
  4. Akhir, Noor Haslina Mohamad; Ismail, Normaz Wana; Said, Rusmawati; Ranjanee, Shivee; Kaliappan, P (2015). "Traditional Craftsmanship:The Origin, Culture, and Challenges of Batik Industry in Malaysia". Islamic perspectives relating to business, arts, culture and communication. doi:10.1007/978-981-287-429-0_22. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-287-429-0_22#citeas. Diakses pada 4 February 2021. 
  5. Tim Bina Karya Guru. 2007. "Seni Budaya dan Keterampilan Untuk Sekolah Dasar Kelas VI". Penerbit Erlangga. ISBN(13): 978-979-015-060-7.
  6. Tirta, Iwan; Steen, Gareth L.; Urso, Deborah M.; Alisjahbana, Mario (1996). Batik: A Play of Lights and Shades 1. Gaya Favorit Press. ISBN 978-979-515-313-9. [tutumbu nonaktip permanén]