Capit

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Capit anu dipake di gosali

Capit nyaéta hiji alat pikeun nyepeng, ngadempét, nyabut, atawa mindahkeun hiji barang sangkan henteu lesot mangsa keur dicokot atawa keur dipigawé.[1] Capit ngabantu méré tanaga leuwih kuat mangsa keur nyepeng/nyapit tur ngurangan pangaruh tina barang anu dicapit, naha pangaruh panas, tiis, pibahayaeun, jeung sajabana.[2][3]

Pedaran[édit | édit sumber]

Capit biasana diwangun ku sapasang gagang jeung pamatukna, anu dihijikeun maké éngsél, témpona dipaké capit kawas pamatuk manuk. Umpamana gagangna dianggangkeun tungtung capit bakal calawak, mangsana calawak ieu tuluy disogrogkeun kana barang anu rék dipindahkeun atawa dipikabutuh, saengeus méré nah, gagang capit di raketkeun deui, antukna pamatuk capit bakal nutup jeung nyepét barang anu dimaksud tadi.[4] Capit dijieun pikeun ngabantu hiji pagawéan ku kituna wangun capit diloyogkeun jeung pagawéan anu dilaksanakeun. ku lantaran ieu ukuran jeung wangun capit béda-béda gumantung kana kabutuhan, bisa waé capit gedé kacida atawa leutik.[5]

Rupa-rupa capit[édit | édit sumber]

  • Capit gosali gagang dijieun leuwih panjang bahana tina beusi anu kawilang kuat tur badag.
  • Capit kuéh, biasana dijieun tina almaniem leuwih ipis jeung tungtung capit biasana leuwih kembu.
  • Capit Wadah, wangunna tina kawat buleud, jeung tungtungna paparingkelan, milu kana wujud wadah anu baris dicapit/pindahkeun.
  • Jeung réa-réa deui.[6]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  1. Piruruhan
  2. Ububan
  3. Paron
  4. Cangkorah

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Rupa rupa capit jeung kagunaana
  2. Pakakas Gosali jeung kagunaana
  3. Capit kueh jeung asakan

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  2. Capit jeung kagunaana
  3. Capit nyaéta hiji alat
  4. Cara gawe capit
  5. {cite:Overman Frederick, (1810-1852), The Manufacture of Iron}[1]
  6. Scherman, Nosson. Ethics of the Fathers Annotations. The Complete ArtScroll Siddur. Brooklyn, NY: Mesorah Publications, 1984. 544-586.


Nulis.jpg