Cau

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Cau
Tangkal cau
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Zingiberales
Kulawarga: Musaceae
Génus: Musa
Spésiés

Tina hibrid; aos di handap

Cau téh ngaran umum pikeun tutuwuhan herbaceous ti genus Musa, ogé pikeun nyebut buahna. Ieu tutuwuhan téh pituin ti wewengkon tropis Asia Tenggara, tapi kiwari geus dibudidayakeun ampir di sakabéh wewengkon tropis.[1]

Cau téh anggota kulawarga Musaceae. Sacara tradisional dipelak pikeun diala buah jeung daunna, laju kadieunakeun diala ogé seratna sarta dipelak pikeun hiasan. Gebogna (pseudostem) nu jangkungna bisa nepi ka 2–8 m, sarta panjang daunna nepi ka 3,5 m.

Buah cau ngaranggeuy dina bentuk sisir (20-an) dina turuyna (3-20 sisir), beuratna bisa nepi ka puluhan kilo (30–50 kg). Beurat buahna rata-rata 125 gram, nu 75%-na mah cai. Buah cau euyeub ku vitamin A, B6, C, jeung kalium.

Kiwari, cau dipelak di 132 nagara, panglobana dibanding bungbuahan séjénna. Lian ti didahar langsung, cau ogé sok dijieun salé jeung kiripikna. Di pasar internasional, cau paling loba diékspor ka AS jeung Uni Éropah.

Cau (musa sp.) dibédakeun kana tilu rupa :

  1. Musa paradisiaca var. sapientum (banana) : cau anu bisa langsung dikonsumsi dimana geus kolot tur asak, saperti cau ambon, cau lumut, cau raja, cau barangan, jeung sajabana
  2. Musa paradisiaca forma typica (plaintain) : cau anu kudu diasakan heula saméméh dikonsumsi, saperti cau nangka, cau kapas, cau tanduk, cau kepok, jeung sajabana
  3. Musa brachycarpa : cau anu dijerona mibanda siki, saperti cau manggala atawa cau kulutuk.[1]

Rupa-rupa cau di Tatar Sunda[édit | édit sumber]

Galeri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Dalimartha, Setiawan (2008). Atlas tumbuhan obat Indonesia, Volume 3. Jakarta: Niaga Swadaya. ISBN 979-3235-73-x Check |isbn= value (bantuan). 
  • Wikipédia basa Inggris. Banana. Dicutat 20 Séptémber 2007.
  • FAO. Bananas Commodity notes: Final results of the 2003 season, 2004
  • Denham, T., Haberle, S. G., Lentfer, C., Fullagar, R., Field, J., Porch, N., Therin, M., Winsborough B., and Golson, J. Multi-disciplinary Evidence for the Origins of Agriculture from 6950-6440 Cal BP at Kuk Swamp in the Highlands of New Guinéa. Science, June 2003 issue.
  • Skidmore, T., Smith, P. - Modern Latin America (5th edition), (2001) New York: Oxford University Press)
  • Editors (2006). "Banana fiber rugs" (dalam bahasa Citakan:ISO639言語名). Dwell 6 (7): 44.  Brief mention of banana fibre rugs
  • Leibling, Robert W. and Pepperdine, Donna (2006). "Natural remedies of Arabia" (dalam bahasa Citakan:ISO639言語名). Saudi Aramco World 57 (5): 14.  Banana etymology, banana flour

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Nulis.jpg