Cau manggala

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Cau manggala (Musa balbisiana)
Tangkal cau manggala anu hirup liar
Cau manggala ngora anu jerona dipinuhan ku siki
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Zingiberales
Kulawarga: Musaceae
Génus: Musa
Spésiés: M. balbisiana
Ngaran binomial
Musa balbisiana
Colla 1820
Daérah asal muasal M. acuminata kelirna héjo jeung M.balbisiana kelirna oranye.[1]
Sinonim[2]

Citakan:Specieslist

Cau manggala atawa cau kulutuk (Musa brachycarpa Backer)[3] nyaéta tangkal cau tina kulawarga (Musaceae)[4] anu buahna aya sikian,[5] rasana kareueut, loba nutrisi anu mangpaat saperti protéin, lemak, karbohidrat, vitamin jeung mineral.[6]

Pedaran[édit | édit sumber]

Cau manggala sok disebut ogé cau kulutuk asalna ti Asia beulah kalér, cau manggala anu kiwari hirup asalna tina dua spésiés liar :

  1. Musa acuminata Colla(sinonim :Musa malaccensis Riddley, M. zebrina Van Houtte ex Planchon) anu asalna ti Asia tenggara.[6]
  2. Musa balbisiana Colla(sinonimMusa brachycarpa Backer) asalna ti Asia kidul .[6]

Cau manggala direkahkeun ku jalan dipelak tina anakna, cau manggala loba hirup kalawan liar di sisi susukan , kebon, tegalan, sisi jalan .[6]

Mangpaat jeung kagunaan[édit | édit sumber]

  • Cau manggala anu ngora kénéh ilahar dimangpaatkeun pikeun bahan ngarujak.[3]
  • Anak tangkal cau manggala bisa dipaké pikeun ngubaran raheut, ku jalan di cakclakan geutah tina anak tangkal cau beunang nigas .[7]
  • Cau manggala anu geus asak tuluy dirieus jeung cau kepok, ieu dimangpaatkeun pikeun ngubaran kahampangan dibarengan ku getih.[8]
  • Cau manggala ogé bisa dimangpaatkeun pikeun ngubaran : miceun waé anu dibarengan ku getihan, nyeri beuteung alatan diaré, Ambien (wasir).[9]
  • Cau manggala ogé bisa dimangpaatkeun pikeun penyedap rasa.[10]
  • daunna geus pada mikawanoh dipaké pikeun nandéan, mungkus jeung mapaés rupa-rupa olahan, saperti: Bugis, pais,leupeut, congclot, jeung sajabana.[11]
  • Di Bali tangkal cau manggala ngora dimangpaatkeun pikeun bahan sayuran anu dicampur jeung bahan séjéna.[12]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Edmond de Langhe & Pierre de Maret (2004). "Tracking the banana: its significance in early agriculture". Di Jon G. Hather. The Prehistory of Food: Appetites for Change. Routledge. p. 372. ISBN 978-0-203-20338-5. 
  2. "Build checklist for Musa". World Checklist of Selected Plant Families. Royal Botanic Gardens, Kew. Diakses tanggal 2013-01-22. 
  3. a b Yetti Herayati,Nia Masnia,Titi Haryanti (1993). "Makanan Penyajian serta kelakuan makan". Di -. Makanan: Wujud, Variasi dan Fungsinya Serta Cara Penyajiannya Pada Orang Sunda di Jawa Barat. Bogor: Direktorat Jenderal Kebudayaan. pp. 46–49. 
  4. "Taxonavigation". species.wikimedia. 3 January 2017. Diakses tanggal 2017-6-05. 
  5. Kustowo, Drs.; - (1990), Bertanam pisang dan cara pemeliharaannya, Deriko 
  6. a b c d Chooi Ong, Hean (2008). Tips Cantik dan Sehat Alami: Tips kecantikan dan kesehatan alami. Kuala Lumpur: Taman Shamelin Perkasa. ISBN 978-967-61-2102-9 Check |isbn= value (bantuan). 
  7. Abu Hamid, Andi Zainal Abidin Farid, Pananrangi Hamid (1987). "Transliterasi dan terjemahan Lontarak Pabbura : suatu kajian tentang sistem medis orang Bugis di Sulawesi Selatan". Di -. Lontarak Pabura. Bogor: Direktorat Jenderal Kebudayaan. p. 200. 
  8. Dalimartha, dr. Setiawan (2013). Ramuan Herbal Tumpas Penyakit. Jakarta: Swadaya Group. ISBN 979002-610-2. 
  9. Andareto, Obi; Rini Dwi Aryani (2015), Apotik Herbal di Sekitar Anda, Jakarta: Pustaka Ilmu Semesta, ISBN 978-602-1005-42-2 
  10. Soenardi, Tuti; Sri Wulan (2002), Hidangan nikmat bergizi dari bumi Indonesia: aneka sajian mi dan olahan lain, PT Gramedia pustaka utama, ISBN 978-979-22-4932-3 
  11. Erwin, Lilly T.; - (2004), Dekorasi Lipat Daun utk Jamuan Pesta, PT Gramedia Pustaka Utama, ISBN 978-979-22-3733-7 
  12. Agung, Nanik Mirna (2010). Pawon Bali: 60 resep masakan khas Bali pilihan. Bali: PT Gramedia Pustaka Utama. 

Daptar pustaka[édit | édit sumber]


Nulis.jpg