Centing

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Centing wadah uyah

Centing nyaéta parabot dapur paranti ngawadahan uyah bubuk atawa gula bodas.[1] Wangunna kawas emuk ngan mibanda tutup, bahanna dijieun tina taneuh tela (gerabah) beunang meuleum aya ogé nu dijieun tina keramik atawa kaca.[2] Ilaharna centing ditunda teukeut hawu maksudna sangkan uyah heunteu ganpang téés ku sabab kahaneutan.[2] Uyah dijero centing mah gampang téés atawa ngabatu umpama katiisan, sangkan gampil murulukeun uyah anu ngabatu sok di déangkeun heula kana seuneu hawu.[2]

Urang batak nyebut kana wadah uyah téh parsisiraan.[3] Urang Riau nyebutna kampil. [4] di Sulawesi nyebutna balase ilaharna diteundeun dina para seuneu atawa érang-érang anu pernahna aya di luhureun hawu.[5] Di daérah Acéh mah wadah uyah téh disebut bojok ( dijieun tina batok kalapa atawa cangkang waluh gedé anu geus kolot).[6]


Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Taufiq Hidayat, Rachmat (2005). Peperenian urang Sunda Seri Girimukti. Jakarta Asli ti Universitas Michigan: Kiblat Buku Utama. ISBN 9789793631578. 
  2. a b c Rosidi, Ajip (2000). Ensiklopedi Sunda: alam, manusia, dan budaya, termasuk budaya Cirebon dan Betawi. Jakarta: Pustaka Jaya. ISBN 9789794192597. 
  3. S. Aritonang, Jan (1988). Sejarah pendidikan Kristen di Tanah Batak: suatu telaah historis-teologis atas perjumpaan orang Batak dengan zending (khususnya RMG) di bidang pendidikan, 1861-1940. Jakarta Asli Universitas Michigan: BPK Gunung Mulia. 
  4. Judin, Amrin Sabrun, Amril Usman, Ahmad Yunus (Drs.), Siti Maria, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Kebudayaan Daerah (Indonesia), Sy. Bahri (1988). Dapur dan alat-alat memasak tradisional daerah Riau. Jakarta Asli Universitas Michigan: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Kebudayaan Daerah. 
  5. Maria, Siti (1977). Adat istiadat daerah Sulawesi Tenggara. Jakarta Asli Universitas Michigan: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Pusat Penelitian Sejarah dan Budaya, Proyek Penelitian dan Pencatatan Kebudayaan Daerah. 
  6. Hasymy, M. J. Melalatoa, Rifai Abu, Ali (1979). Sistim gotong royong dalam masyarakat pedesaan Propinsi Daerah Istimewa Aceh. Jakarta Asli Universitas of California: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Pusat Penelitian Sejarah dan Budaya, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Kebudayaan Daerah. 


Nulis.jpg