Crocodilia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Crocodillia
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Reptilia
Order: Crocodilia

Crocodilia (bangsa buhaya) nyaéta salah sahiji ordo sasatoan tina kulawarga réptil.[1] Jenis kelompok ieu diwangun tina dua puluh dua spésiés buhaya, aligator, Caiman jeung Gharial, jeung patali pisan jeung manuk (kelas aves).[1] Crocodilia mangrupa prédator semi-akuatik nu geus ngalaman évolusi saeutik ti zaman dinosaurus.[1] Sakabéh spésiés crocodilia miboga sajenis sungut jeung awak nu manjang, rahang nu kuat, buntut aya ototan, miboga sisit nu gedé, awak ramping, jeung mata jeung liang irung nu ditimpatkeun di luhur huluna.[2] Kelas Crocodilia dikenal ditutupan ku sisit, hiji pambéda maranéhna jeung réptil (iwal ti jeung kuya, ngan teu pikeun amfibi nu kulitna ngulupas jeung perméabel) jeung muka kloaka ku celah ngabujur (teu ngalintang kawas kelas Reptilia jeung Rhynchocephalia).[1] Crocodilia geus teu asup deui kana katégori réptil, ngan geus dianggap hiji garis katurunan evolusi nu béda jeung unik nyaéta kelas Crocodylia.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e (en) Halliday, Tim R., dan Kraig Adler. The Encyclopedia of Reptil dan Amfibi. New York: Fakta File 1986.
  2. (en)Crocodylia (diakses 4 Pebruari 2016)
Nulis.jpg