FC Barcelona

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
FC Barcelona

FC Barcelona (dipikawanohna Barça)[1] nyaéta hiji kleub olahraga di Barcelona, Katalonia, Spanyol anu mibanda kleub-kleub dina sawatara widang olahraga, tapina nu leuwih ténarna mah nyaéta dina sépak bola. Kleub ieu miboga motto El Barca Es Mas Que Un Club.[1][2]

Sajarah[édit | édit sumber]

Dumasar sajarahna yén kleub Barcelona diadegkeun ku 12 urang anu ngajéjéranna nyaéta Joan Gamper dina tanggal 29 Nopémber 1899 di Katalonia.[2] Pangadegan ieu kleub téh alatan tina sikep kaum katindes, hiji bangsa (Katalonia) anu ngan jadi bagian tina hiji nagara.[1] Ngaliwatan Barcelona ieu urang Katalonia hayang ningalikeun kaleuwihan maranéhanana ka para pangjajah Spanyol. Utamana mun kleub ieu lalawanan jeung Real Madrid, anu ti taun 1930-an harita jamanna Jendral Franco mangrupa kleub favorit pamaréntah Spanyol.[1][2] Manuel Vazquez Montalban, saurang panulis kaceluk ti Spanyol nyebutkeun yén Barcelona téh senjata pamungkas pikeun hiji bangsa tanpa nagara.[1] ku sabab misi anu dianggap suci ku urang Katalonia éta, Barcelona tumerus ngajaga kamurnian tujuan kleub. Maranéhna embung disaruakeun jeung kleub séjén, sarta teu hayang nurut kana hal-hal komérsial. Ku kituna nepi ka kiwari Barcelona mangrupa hiji-hijina kleub anu teu ngawidian kostumna dipasangan iklan.[1] Kleub ieu miboga jujuluk Barca jeung Los Azulgranas ku sabab kostumna warna biru jeung beureum medok, anu cenah warna biru beureum sacara ngahaja dicokot tina bandéra Perancis salaku bentuk lalawanan ka pamaréntahan Spanyol di Madrid.[1] Kleub ieu ogé pernah ditempatan ku pamaén-pémaén kelas dunia saperti: Johan Cruyff, Maradona, Ronald Koeman, Gary Lineker, Rivaldo, Luis Figo, Ronaldo, sarta kiwari anu fénoménal mah nyaéta Lionel Méssi.[1][2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h Kunto Bayu A. 2014. Aplikasi Informasi Untuk Penggemar (Cules) Barcelona Berbasis Android 2.3 Gingerbread. Depok : Gunadarma University.
  2. a b c d Imas Damayanti. 2013. Analisis Framing Pemberitaan "Madrid Untuk Palestina, Warga Gaza Boikot Barca" Pada Rubrik Kick Off Di Harian Umum Republika Edisi 29 September 2012 . Jakarta: UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.