Géorgia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Géorgia ogé mangrupa ngaran nagara bagian di Amérika Sarikat, tempo Géorgia, Amérika Sarikat.
საქართველო
Sakartvelo
Bandéra Géorgia Lambang Géorgia
Motto
ძალა ერთობაშია; Dzala ertobashia
(Basa Géorgia: "Kakuatan liwat Kahijian")
Lagu
Tavisupleba
Location of Géorgia
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Tbilisi
Basa resmi Basa Géorgia
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Giorgi Margvelashvili
 -  Perdana Menteri Nika Gilauri
Kamerdékaan
 -  Ti Uni Soviét 9 April 1991 
Aréa
 -  Total 69.700 km² (119)
 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2006 4.661.000 (113)
 -  Sénsus -
 -  Kapadetan 67 /km² (101)
 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total US$14,26 miliar (124)
 -  Per kapita US$2.774 (127)
Mata uang Lari (GEL)
Zona wanci (UTC+4)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+4)
TLD Internét .ge
Kode telepon +995

Géorgia (საქართველო Sakartvelo dina basa Géorgia; dikenal ti 1990 nepi ka 1995 sabagé Républik Géorgia) mangrupa hiji nagara transbanua di wétan Laut Hideung di kidul Kaukasus antara banua Éropa jeung banua Asia. Bekas républik di Uni Soviét ieu tepung wates jeung Rusia di kalér, Turki di kidul-kulon, Arménia di kidul sarta Azerbaijan di wétan. Lega wewengkon Géorgia 69.700 km², populasina 4,4 yuta (teu kaasup Abkhazia jeung Ossétia Kidul), 84% ti populasina étnisna Géorgia.

Sajarah[édit | édit sumber]

Dina sajarah, Géorgia ditalukan ku karajaan-karajaan Muslim sababaraha kali. Tbilisi (ibu kota) ditalukan ku urang-urang Arab dina abad ka-8 jeung masarakat Muslim nyicing di ditu. Dina abad ka-8, Turki Ottoman jeung Iran Safavi (urang-urang Pérsia) maréntahan Géorgia.

Dina éra Soviét, Undang-undang Islam (Syariah) jeung Pamaréntahan dihupus dina taun 1926. Tapi ngedéukeutan taun 1930, hiji kompromi nu diboga méréan urang-urang Muslim kamerdékaan nu pasti. Dina Perang Dunya II, Pamaréntah Soviét ngawangun Déwan Agama Muslim pkeun ngadalikeun umat Muslim di sapanjuru wewengkon éta. Sababaraha urang Muslim didéportasi (dumasar kana étnisna) jeung déportasi éta sabenerna lumangsung nepi ka ahir abad ka-20.[rujukan?]

Démografi[édit | édit sumber]

Aya 3 kalompok populasi Muslim utama: étnis Azeri (di wewengkon-wewengkon pijeroan jeung Tbilisi), étnis Muslim Géorgia di Ajara (di bagian Kidul-Kulon), jeung étnis Chécén Kists di kalér-wétan. Saban séké utama ieu miboga hiji kasang tukang sajarah nu béda.

Islam masih mibanda pangaruh gedé di wewengkon éta. Aya tujuh Madrasah (sakola agama Islam) di Géorgia.[rujukan?] Sababraha mangrupa Shi'ite, dibiayaan ku kalompok-kalompok agama Islam, teras anu séjénna mangrupa Suni jeung dibiayaan ku kalompok-kalompok Turki.

Pambagian administratif[édit | édit sumber]

Géorgia dibagi kana 53 propinsi, 11 kota, jeung 2 républik otonomi:

Géografi[édit | édit sumber]

Peta Géorgia

Kota-kota gedé di Géorgia di antarana:

Simbul-simbul heubeul[édit | édit sumber]

Bandéra lami Géorgia
Lambang lami Géorgia

Bandéra lami Géorgia digunakeun ti 1991 nepi ka 25 Januari 2004. Éta ogé pernah digunakeun ti 1918 nepi ka 1921. Lambang lami digunakeun ti 1918 nepi ka 1921 jeung ti 1991 nepi ka 2004.

Basa[édit | édit sumber]

Géorgia Sirilik 93%; Rusia 7%.

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Géorgia di Wikivoyage



t·s·é
Nagara nu tepung wates jeung Laut Hideung


Gnome-globe.svg