Glisin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Glisin
Gambar:Height setter.png Struktur kimia GlisinModél 3D molekul glisinModél ngeusi-rohangan molekul glisin
Rumus kimia  C2H5NO2 
Massa molekul 75,07 g mol-1
Ngaran sistimatis Asam aminoétanoat
Data lengkep

Glisin (Gly, G) mangrupa asam amino nonpolar pangbasajanna ti nu 20, nu 'ranté gigir'na ukur mangrupa atom hidrogén.[rujukan?] Kusabab aya hidrogén kadua dina karbon-α, mangka glisin mah teu aktif optik.[rujukan?] Kusabab ranté gigirna leutik, molekul glisin bisa ngeusi rohangan nu teu bisa dieusi ku asam amino séjén.[rujukan?] Pikeun conto, glisin téh hiji-hijina asam amino internal dina héliks kolagén.[rujukan?]

Sacara évolusionér, glisin téh kaasup nu stabil, matuh dina posisina dina sababaraha protéin (misalna dina sitokrom c, myoglobin, jeung hémoglobin), sabab robahna ieu asam amino bisa ngabalukarkeun ruksakna struktur protéin.[rujukan?]

Protéin téh lolobana ngandung saeutik glisin, iwal kolagén nu ampir sapertiluna diwangun ku glisin.[rujukan?]

Guna fisiologis[édit | édit sumber]

Glisin téh neurotransmitter inhibitor dina sistim saraf puseur, utamana dina sungsum tulang tonggong.[rujukan?] Nalika reséptor glisin diaktipkeun, Cl- asup ka neuron ngaliwatan reséptor ionotropik, ngabalukarkeun Inhibitory postsynaptic potential (IPSP). Antagonis pikeun reséptor ionotropik ieu di antarana strihnin, nu LD50-na 7.930 mg/kg pikeun beurit (oral)[rujukan?] sarta ilaharna ngabalukarkeun paéh alatan hiperéksitabilitas.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a  Kuan YJ, Charnley SB, Huang HC, et al. (2003) Interstellar glycine. ASTROPHYS J 593 (2): 848-867
  2. a  Snyder LE, Lovas FJ, Hollis JM, et al. (2005) A rigorous attempt to verify interstellar glycine. ASTROPHYS J 619 (2): 914-930
  3. Dawson, R.M.C., Elliott, D.C., Elliott, W.H., and Jones, K.M., Data for Biochemical Research (3rd edition), pp. 1-31 (1986)
  4. a  www.newscientist.com

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]


Asam amino

Alanin (kd) | Arginin (kd) | Asparagin (kd) | Asam aspartat (kd) | Sistéin (kd) | Asam glutamat (kd) | Glutamin (kd) | Glisin (kd) | Histidin (kd) | Isoleusin (kd) | Leusin (kd) | Lisin (kd) | Métionin (kd) | Fénilalanin (kd) | Prolin (kd) | Serin (kd) | Tréonin (kd) | Triptopan (kd) | Tirosin (kd) | Valin (kd)
Asam amino ésénsial | Protéin | Péptida | Kode genetik