Gurindam

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Gurindam nyaéta ragam sajak heubeul, kawangun ku dua baris anu guru laguna a-a, baris anu kahiji mangrupa sabab atawa sarat, sedengkeun baris anu ka dua mangrupa eusi atawa ma'na.[1] Baris ka hiji anu patali sacara langsung jeung baris ka dua, anu ngajadikeun patula-patali jeung nu lianna.[1] Ku sabab éta, gurindam ilaharna mangrupa hiji kalimat majemuk.[1] Jumlah suku kecap unggal baris kitu ogé iramana henteu tetep.[1] Umumna eusi mangrupa peupeujeuh jeung sababaraha wangun pamahaman ngeunaan moral jeung tata susila séjénna: /Kurang pinter kurang siasat,//Tentu dirimu kelak tersesat./ (Baca juga Gurindam Dua Belas; Puisi Lama).[1]


Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Kutha Ratna, Nyoman (2018). Ensiklopedia(2000 Istilah, Biografi, Karya, Metode Teori). Yogyakarta: Pustaka Pelajar. ISBN 9786022297437.