Heucak

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Heucak (pare anu leupas tina geugeusanna

Heucak nyaéta paré anu leupas tina geugeusan; ranggeuyan paré anu henteu bisa di beungkeut/dieundan.[1][2] Heucak ogé nunjul kana ranggeuyan paré anu henteu gembleng, kurang loba eusina ku lantaran sawaréhna hapa atawa henteu jadi, heucak ilaharna diala pang pandeurina.[3][4]

Heucak mah dipoéna diamparkeun dina luhur giribig, nyiru, atawa karung tempona geus garing tuluy dijait tara ieuh diasupkeun ka leuit.[5] Wadahan maké tolombong atawa karung, béda jeung paré beunang mangkék dipoéna sageugeus-sageugeus ditilaman saperluna di mana geus garing diteundeun digantungkeun atawa diasupkeun ka leuit.[5] Témpona butuh béas jang nyangu, anu sok diheulakeun ditutu téh paré heucak heula tuluy waé diliwet, sanguna ogé sok disebut sangu heucak.[5]

Paré anu dipelak sok maruragan kana galeng terus ngajadi nepi ka dipanén, éta ogé nu kasebut paré heucak

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Jonathan, Rigg (1862). A Dictionary of the Sunda Language of Java. Universitas Harvard: Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. 
  2. Mustapa (R.), Maryati Sastrawijaya, Hasan (1991). Adat istiadat Sunda. Jakarta: Alumni. ISBN 9789794141700. 
  3. Dibrata, R.A. Dana (2009). Kamus Basa Sunda. Bandung: PT Kiblat Buku Utama. ISBN 9793631937. 
  4. Isyanti, Dina (2013). Prosiding Seminar Naskah Kuna Nusantara: "Pangan dalam naskah Nusantara". Jakarta: Perpustakaan Nasional, Republik Indonesia. ISBN - Check |isbn= value (bantuan). 
  5. a b c Amin, Sjarif (1984). Di lembur kuring. Jakarta: Departemen Pendikan dan Kebudayaan, Proyek Penerbitan Buku Sastra Indonesia dan Daerah. ISBN - Check |isbn= value (bantuan). 
Nulis.jpg