Béda révisi "Asyura"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
18 bita dipupus ,  13 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
(+id)
m
'''Poé Asyura''' ('''{{lang|ar|عاشوراء}}''' ) nyaéta poé ke-10 dina bulan [[Muharram]] dina [[kalender Islam]]. Sedengkeun ''asyura'' sorangan hartosna ''kasapuluh''.
 
Poé ieu jadi kawéntar alatan pikeun golongan [[Syi'ah]] sarta sawaréh [[Sufi]] mangrupa poé berkabungnyaberkabung luhurkana [[Syahid|kesyahidansyahidna]] Husain bin Ali, incu tiputuna [[Nabi Islam]] [[Muhammad]] dina [[Perang Karbala]] warsih 61 [[Hijriyah|H]] ([[680]]). Tapi, [[Sunni]] ngayakinan yén [[Nabi Islam|Nabi]] [[Musa]] puasa dina poé kasebut pikeun mengekspresikan kegembiraankagumbiraan ka Pangéran alatan kaum Yahudi geus terbebasbebas ti Fira'un ([[Exodus]]). Nurutkeun talari Sunni, Muhammad puasa dina poé kasebut sarta ménta jalma-jalma ogé pikeun puasa.
 
==Syahidnya Husain bin Ali==
{{artikel|Perang Karbala}}
Tanggal 10 Muharram 61 [[Hijriyah|H]] atawa tanggal [[10 Oktober]] [[680]] mangrupa poé [[perang Karbala]] anu lumangsung di [[Karbala]], [[Iraq]] ayeuna. Perang ieu lumangsung antara pasukan [[Bani Hasyim]] anu dipingpin ku [[Husain bin Ali]] beranggotakannu anggotana kira-kira 70-an jelema ngalawan pasukan [[Bani Umayyah]] anu dipingpin ku [[Ibnu Ziyad]], luhurku paréntahparéntahna [[Yazid bin Muawiyah]], [[khalifah]] Umayyah waktu éta.
 
Dina poé éta ampir kabéh pasukan [[Husain bin Ali]], kaasup Husain-nyana sorangan syahid terbunuh, kajaba pihak awéwé, sarta anak Husain anu gering ngaranna [[Ali bin Husain]]. Saterusna ku Ibnu Ziyad maranéhanana dibawa nyanghareup Khalifah di [[Damaskus]], sarta saterusna anu salamet dipulangkeun ka [[Madinah]].
 
==Asyura pikeun Muslim Sunni==
Saméméh Islam, Poé Asyura geus jadi poé peringatanperingetan di mana sawatara urang Mekkah biasana ngalakonan puasa. Sabot Nabi Muhammad ngalakonan hijrah ka Madinah, manéhna nyaho yén Yahudi di wewengkon kasebut puasa dina poé Asyura - bisa jadi waktu éta mangrupa poé badag Yahudi [[Yom Kippur]]. Waktu éta, Muhammad nyatakeun yén Muslim bisa puasa dina poé-poé éta.
 
Asyura mangrupa peringatan hal-hal di handapeun ieu di mana Muslim, hususna Sunni percaya lumangsung dina tanggal 10 Muharram.
*BebasnyaBebasna [[Nabi Nuh]] sarta ummatnyaumatna titina [[caah]] badag.
*[[Nabi Ibrahim]] salamet titina seuneuna [[Namrudz]].
*KesembuhanDamangna [[Nabi Yakub]] titina kebutaanlolongna sarta manéhnaanjeunna dibawadipendakkeun bertemua kalawansareng [[Nabi Yusuf]] dina poé asyuraAsyura.
*[[Nabi Musa]] salamet titina pasukan Fir'aun
*[[Nabi Isa]] diangkat ka surga sanggeus usaha Roma pikeun nyerek sarta menyalibnyanyalibna gagal.
 
==Asyura dina kalender Gregorian==
Poé Asyura sok sarua dina kalender Islam, tanggal di jero Kalender Gregorian variatif ti warsih ka warsih dikarenakanalatan béda antara dua kalender.
 
*2003: [[13 Maret]]
23.351

éditan

Menu navigasi