Béda révisi "Logam"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Taya parobahan ukuran ,  9 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (r2.7.2) (bot Nambih: sn:Simbi)
[[Gambar:Gallium1 640x480.jpg|thumb|right|Kristal gallium]]
Dina paélmuan [[kimia]], hiji '''logam''' (basa Yunani: ''Metallon'') <ref>[http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dme%2Ftallon μέταλλον] Henry George Liddell, Robert Scott, ''A Greek-English Lexicon'', on Perseus Digital Library</ref> nya éta salasahiji unsure kimia anu siap diwentukdiwangun ion (kation) sarta ngabogaan beungkeutan logan. Jeung ogé disebut yén mirip jeung kation di mega elektron. Metal nya éta alasahiji ti tilu kelompok unsure anu dibedakeun ku sifat ionisasi jeung beungkeutan, babarengan jeung metalloid jeung nonlogam.<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/377422/metal metal]. Encyclopedica Britannica</ref> Dina tabel periodik, garis diagonal digambar ku boron (B) ka polonium (Po) ngabedakeun logam jeung nonlogam. Unsur dina garis ieu nya éta metalloid, sakapeung disebut semi-logam; unsureunsur di kénca handap nya éta logam; unsure ka katuhu luhur nya éta nonlogam.
 
Nonlogam leuwih loba aya di alam tibatan logam, namung logam aya loba di tabel periodik. Sababaraha loga anu kasohor nya éta alumunium, tembaga, emas, beusi, timah, pérak, titanium, uranium, jeung zink.
==Sifat-sifat logam==
===Sifat kimia===
Logam biasana sok ngawentuk kation kalawan ngaleungitkeun elektronna, salajengna ngareraksi jeung oksigen di awing-awang ngawentukngawbentuk oksida basa. Contona:
 
:4 Na + O<sub>2</sub> → 2 Na<sub>2</sub>O (natrium oksida)
===Sifat fisika===
 
Logam dina umumna ngabogaan angka anu luhur dina konduktivitas listrik. Konduktivitas dina termal, sifat luster jeung massa jenis logam. Logam anu ngabogaan massa, tingkat kaheurasan, jeung titik lebur anu rendah (contona logam alkali jeung logam alkali taneuh) biasana sifatna reaktif pisan. Jumlah elektron bebas nu luhur di sagala wentukbentuk logam padet nyababkeun logam teu kungsi katingali transparan.
 
Mayoritas logam ngabogaan masa jenis nu leuwih luhur tibatan nonlogam. Sanajan kitu, viariasi massa jenis ieu bebedana kacida badagna, mimiti ti litium salaku logam nu massa jenis pangleutikna nepi ka osmium kalawan logam nu massa jenisna pangbadagna.
889

éditan

Menu navigasi