Béda révisi "Saroja"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
28 bita ditambahkeun ,  7 tahun yang lalu
m
r2.7.3) (bot Nambih: jv:Seroja; kosmetik perubahan
m (bot Miceun: ks:پَمپوش (deleted))
m (r2.7.3) (bot Nambih: jv:Seroja; kosmetik perubahan)
Daunna tumuwuh ka luhur, luhureun beungeutcai. Daun ngawangun [[bunderan]] tanpa potongan, rérégéan di bagian sisi, kalawan urat daun nu ngariung ka tengah daun. [[Garis tengah]] daun bisa ngahontal 60 cm. Beungeut daun ngandung lapisan [[lilin]] sahingga cai anu murag kana beungeut daun ngabentuk buleudan cai.
 
Kembangna boga garis tengah nepi ka 20 cm, boga [[warna]] [[bodas]] beresih, [[konéng]] atawa [[kayas]], kaluar tina gagang anu kuat nyongcolang di luhureun beungeut cai. Kembang mekar dina bulan [[Juli]] nepi ka [[Agustus]].
 
Aya sawatara rupa kultivar pikeun saroja jeung wangun sarta warna kembang anu rupa-rupa. Taraté (genus ''[[Nelumbo]]'') mangrupakeun lambang nagara [[India]].
 
== Mangpaat ==
[[Gambar:Lotus_3_by_dlee.jpg|thumb|240px|Bongkol kembang saroja anu barolong]]
Kembang saroja éndah ditempo sahingga réa dipaké minangka panghias balong di taman-taman. Akarna ngeunah didahar sarta réa dipaké dina asakan Jepang, asakan Tionghoa, sarta asakan India. Akar anu didahar atah bisa jadi sumber népana parasit [[Trematoda]].
 
Sikina beunghar ku [[tipung]] sahingga bisa didahar atawa dikokolakeun jadi bahan kadaharan. Siki anu dikulub, dilemeskeun sarta dicampur gula jadi eusi [[kuéh bulan]] anu didahar dina [[Festival Pertengahan Musim Gugur]] (''Mooncake festival''). Di Tiongkok, siki anu masih ngora diinum minangka gaganti [[entéh]]. Bongkol anu barolong kawas kandang [[nyiruan]] dijual dina bentuk garing minangka palengkep dina seni ngararangkén kembang garing.
 
Daunna rubak sahingga mindeng dipaké minangka pamungkus, utamana pamungkus lauk di [[pasar tradisional]] saméméh pamakéan kantong [[palastik]] jadi populer.
 
== Téknik melak ==
[[Gambar:Nelumbo_nucifera2.jpg|thumb|240px|Seroja (''Nelumbo nucifera'')]]
Pepelakan bisa tmuwuh tina siki anu geus kolot atawa akar. Saroja bisa dipelak dina pot nu eusina taneuh leutak anu caian.
 
== Sajarah ==
Di jaman Mesir kuno, seroja kapanggih tumuwuh babarengan jeung taraté spésiés ''Nymphaea caerulea'' di sisi walungan [[Nil]]. Bangsa [[Mesir]] jaman [[Firaun]] pohara ngamuliakeun tangkal saroja, ku kituna kembang, buah, sarta daunna dijadikeun motif dina arsitektur candi. Ti Mesir, saroja dibawa ka [[Irak|Assiria]] sarta sumebar ka [[Iran|Pérsia]], [[India]], sarta [[Tiongkok]]. Dina taun [[1787]], Sir Joseph Banks mawa saroja ka [[Éropa Kulon]] pikeun dipelak dina jero imah kaca di [[kebon raya]]
 
== Tempo ogé ==
* [[Taraté]]
 
== Rujukan ==
* {{en}} [http://www.tryptamind.com/nelumbo_nucifera.html The Sacred Lotus (Nelumbo nucifera)]
* {{en}} [http://www.plantcultures.org.uk/plants/lotus_landing.html Plant Cultures: botany, history and uses of sacred lotus]
* {{en}} [http://www.exoticindiaart.com/article/lotus Lotus: From a Pond to a Palace Dome] ku Prof. P.C. Jain sarta Dr Daljeet.
* {{en}} [http://www.hear.org/pier/species/nelumbo_nucifera.htm Pacific Island Ecosystems: ''Nelumbo nucifera'']
 
== Tumbu ka luar ==
* {{id}} [http://tabloidnova.com/articles.asp?id=3764&no=1 Lotus, Kembang Suci anu Éndah Menjulang]
 
 
[[Kategori:Tutuwuhan]]
[[it:Nelumbo nucifera]]
[[ja:ハス]]
[[jv:Seroja]]
[[kk:Үндістан лотосы]]
[[km:ឈូក]]
17.430

éditan

Menu navigasi