Béda révisi "Sutra"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3.877 bita ditambahkeun ,  8 tahun yang lalu
m
Malikkeun éditan 108.175.164.186, diganti deui ka vérsi ahir ku Addbot
m (Malikkeun éditan 108.175.164.186, diganti deui ka vérsi ahir ku Addbot)
[[Gambar:Berkovitsa-ethnomuseum-silks.jpg|thumb|Rupa-rupa [[kaén]] sutra.]]
[[Image;Qapla'.svg|thumb|right|[http;//home.sprynet.com/~avatarr/religion.html yem mut mIgh tlhaQ tuHmoH - Qaw'mey = PUK'CAL] '''Qapla'''' (''[[w;Klingon alphabets#KLI_pIqaD|pIqaD]]'')]]
[[Gambar:Chiny Shuzhou tkalnia jedwabiu 07.JPG|thumb|Pemintalan benang sutra dari kepompong ulat sutra.]]
[[Gambar:Meyers b14 s0826a.jpg|thumb|150px|Empat jenis ngengat sutra ternakan yang terpenting.]]
 
'''Sutra''' mangrupa produk ékslusip kaisar [[Cina]] atawa [[Tiongkok]].<ref name="sutra"/> Mimitina sutra dipikawanoh di Cina dina taun [[2700 SM]].<ref name="sutra"/> Cina anu apal kumaha cara nyieun sutra, saha waé anu ngabéjakeun cara nyieuna sutra bakal dipaéhan.<ref name="sutra"/> Ku sabab kitu harga sutra téh mahal, nepi ka sabanding hargana jeung [[emas]].<ref name="sutra">[http://kumpulan.info/fashion/tips/55-tips/150-kain-sutera-indah-istimewa.html Sutra yang Indah dan Istimewa](Dicutat tanggal 21 November 2011)</ref> Ceuk sahaol carita mah baheulana [[Lei-tzu sang]] [[Permaisuri]] ka[[raja]]an harita keur merhatikeun kepompong dina [[tangkal]] [[mulberry]] tuluy éta [[kepompong]] téh dibawa, sabot kitu éta kepompong téh murag kana [[cangkir]] nu eusina [[entéh]] permaisuri.<ref name="sutra1"/> Nalika rék dibawa éta kepompong nu murag téh rubah jadi lambaran [[bola]] anu lemes tur panjang.<ref name="sutra1"/> Ieu sajarah mimitina kapanggih ayana bola sutra.<ref name="sutra1"/> Permaisuri anu manggihan éta bola sutra disebut ''Si Ling-chi'' atawa ''Lady of the Silkworm''.<ref name="sutra1"/> Ku sabab kitu Cina kasohor penghasil kaén sutra anu dipikawanoh di sakabéh alam dunya.<ref name="sutra1"/> Loba padagang anu jualan kaén sutra, jalur pedagang kasebut disebut ''Silk Road'' atawa ''Jalur Sutera''.<ref name="sutra1"> [http://eryanta.com/2010/09/16/kain-sutra-definisi-sejarah-proses-pembuatan/ Kain Sutra/Sutera – Definisi, Sejarah, Proses Pembuatan] (Dicutat tanggal 21 November 2011)</ref>
 
=='''Prosés nyieun sutra'''==
Sutra dihasilkeun tina kepompong [[hileud]] sutra.<ref name="sutra1"/> Hileud sutra ngahasilkeun kepompong anu bisa ''dipintal'' jadi serat sutra.<ref name="sutra1"/> Aya ratusa jinis hileud sutra, tapi sutra anu alus dihasilkeun ku kepompong tina hileud sutra tangkal murbei anu ngaran ilmiahna [[Bombyx mori]].<ref name="sutra1"/> Induk sutra bisa ngahasilkeun 500 [[endog]] hileud sutra anu gedéna saperti [[jarum pentul]].<ref name="sutra1"/> Salila 20 poé, endog kasebut barobah jadi ''larva'' hileud anu laleutik.<ref name="sutra1"/> ''Larva'' hileud ngadahar [[daun]] murbei kalayan gancang.<ref name="sutra1"/> Sakitar 18 poé, awak ''larva'' hileud ngagedéan 70 kali ukuran awak asalna sarta opat kali ngaganti cangkangna.<ref name="sutra1"/> Satuluyna ''larva'' hileud kasebut bakal terus ngagedéan nepi ka beuratna 10.000 kali beuratasalna.<ref name="sutra1"/> Nalika éta hileud sutra bakal barobah warnana jadi [[konéng]]jeung leuwih ngeusi.<ref name="sutra1"/> Éta salah sahiji tanda hileud sutra mimiti ngabulen asup kana kapongpong.<ref name="sutra1"/> Satuluyna kepompong dikulub sangkan ''larva'' hileud di jerona maot.<ref name="sutra1"/> Jadi lamun diantep, hileud bakal asak anu satuluyna bakal ngégélan kepompong jadi moal bisa ka arah.<ref name="sutra1"/> Sanggeus hileud maot, serat dina kepompong bisa ''diuraikan'' jadi serat sutra.<ref name="sutra1"/> Hiji kepompong sutra bisa ngahasilkeun serat sapanjang 300 méter nepi ka 900 méter anu diaméterna 10 mikrométer (1/1000 milimeter).<ref name="sutra1"/> Di sakabéh dunya dina sataun bisa ngahasilkeun total serat sutra sapanjang 112,7 milyar kilométer.<ref name="sutra1"/> Satuluyna serat sutra anu lemes kudu ''dipintal''.<ref name="sutra1"/> Serat sutra dipintal kalayan prosés anu hampir sarua jeung prosés nalika hileud sutra ngaminatl kepompongna.<ref name="sutra1"/> Prosés éta kaasup alat pemintalan serat sutra pikeun dijieun jadi [[kaén]] sutra anu éndah.<ref name="sutra1"/> Bahan kaén tina sutra ieu anu satuluyna dijieun jadi sababaraha produk [[papakéan]] atawa produk séjéna.<ref name="sutra1"/>
 
==catetan==
{{reflist}}
[[Kategori:Sutra| ]]
[[Kategori:Serat]]
[[Kategori:Kain tenunan]]
3

éditan

Menu navigasi