Parobahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
4 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
clean up, replaced: {{Main| → {{utama| (2) using AWB
 
== Géografi, iklim, jeung lingkungan ==
{{Mainutama|Géografi Uni Soviét}}
Kalawan aréa kira-kira {{Convert|22402200|km2}}, Uni Soviét mangrupa nagara nu panglegana sadunya. Ngawengku sapergenep daratan [[Marcapada]], legana bisa dibandingkeun jeung [[Amérika Kalér]]. Bagian [[Éropa]]na miboga saparapat ti sakabéh aréana, jeung minangka puseur budaya sarta ékonomi. Bagian wétanna aya di [[Asia]], manjang ti [[Jaladri Pasifik]] di wétan nepi ka [[Apganistan]] di kidul, sarta leuwih saeutik populasina. Wewengkonna malang dina leuwih ti {{Convert|10000|km}} wétan ka kulon dina 11 [[zona wanci]], sarta ampir {{Convert|7200|km}} ti kalér ka kidul. Nagara ieu miboga 5 iklim: [[tundra]], [[taiga]], [[stépa]], sagara keusik, jeung pagunungan.
 
 
== Babagian pulitis ==
{{Mainutama|Républik Soviét (sistim pamaréntahan)|Républik Uni Soviét}}
Konstitusionalna, Uni Soviét mangrupa kahijian ti [[Républik Sosialis Soviét]] (RSS) jeung [[Républik Sosialis Féderatif Soviét Rusia]] (RSFSR), sanajan kakawasaan dipuseurkeun pisan kana Partéy Komunis, nyieunan kahijian ieu ngan ukur ngaran.<ref name="sakwa">Sakwa, Richard. ''Soviet Politics in Perspective''. 2nd ed. London – N.Y.: Routledge, 1998.</ref> [[Tratar Panyieunan URSS]] ditandatanganan dina Désémber 1922 ku 4 républik pawangun, RSFSR, [[RSFS Transkaukasus]], [[RSS Ukraina]], jeung [[RSS Bélarusia]]. Dina 1924, nalika [[Delimitasi nasional di Uni Soviét|pawatesan nasional]] di Asia Tengah, [[RSS Uzbék]], jeung [[RSS Turkmén]] dibentuk ti bagian-bagian [[Turkestan ASSR]] sarta 2 depéndensi Soviét, [[RSS Khorezm]] jeung [[RSS Bukhara]]. Dina 1929, [[RSS Tajik]] dipisah ti RSS Uzbék. Kalawan konstitusi 1936, konstituén RSFS Transkaukasus ([[RSS Géorgia]], [[RSS Arménia|Arménia]], jeung [[RSS Azerbaijan|Azerbaijan]], ditingkatkeun ka républik kahijain, samentawis [[RSS Kazakh]] jeung [[RSS Kirgiz|Kirgiz]] dipisah ti RSFSR.<ref>{{cite book | last=Adams, Simon | title= Russian Republics | url = http://books.google.com/books?id=LyqIDCc-cSsC&dq | year=2005 | page=21|publisher=Black Rabbit Books| isbn=978-1583406069}}</ref> Dina Agustus 1940, Uni Soviét ngawangun [[RSS Moldavian]] ti bagian ti RSS Ukraina jeung [[Panjajahan Soviét kana Bessarabia jeung Bukovina Kalér|bagian ti Bessarabia nu dianéksasi ti Romania]]. [[RSS Karelo-Finlandia]] dipisah ti RSFSR dina Maret 1940 tapi teras dibalikkeun deui dina 1956. Antawis Juli 1956 jeung Séptémber 1991, aya 15 républik kahijian (tingali peta di handap).<ref>{{cite book | last=Feldbrugge, Ferdinand Joseph Maria | title= Russian Law: The Rnd of the Soviet system and the Role of Law | url = http://books.google.com/books?id=JWt7MN3Dch8C&dq | year=1993 | page=94 |publisher=[[Martinus Nijhoff Publishers]] | isbn=978-0792323580}}</ref>
 
{{Eastern Bloc}}
{{Russia topics}}
 
{{sajarah-stub}}
{{DEFAULTSORT:Uni Soviet}}
[[Kategori:Uni Soviét| ]]
[[Kategori:Républik Soviét awal]]
[[Kategori:Nu ngadeg taun 1922]]
[[Kategori:urutUrut nagara Slav]]
[[Kategori:nagaraNagara hiji-partéy]]
[[Kategori:Sajarah Rusia]]
[[Kategori:urutUrut pamaréntahan ti Perang Tiis]]
[[Kategori:Adidaya]]
[[Kategori:urutUrut anggota Pasarikatan Bangsa-Bangsa]]
 
 
{{sajarah-stub}}
 
{{Link FA|fi}}
{{Link FA|mk}}
{{Link FA|no}}
 
[[ext:Union Soviética]]
[[tt:Sovet Sosialist Cömhüriätlär Berlege]]
1.315

éditan

Menu navigasi