Cépot: Béda antarrépisi

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
25 bita ditambahkeun ,  7 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Nyieun kaca anyar Si CépotSi Cépot mangrupa hiji tangtungan wayang nu pinuh ku 'seléra humor' jeung kiwari geus jadi 'ikon / icon' dina pagelaran wayang golek. Malah ne...)
 
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Gambar:Si_Cépot.jpg|thumb]]
[[File:Si Cépot.jpg|Si Cépot]]Si Cépot mangrupa hiji tangtungan wayang nu pinuh ku 'seléra humor' jeung kiwari geus jadi 'ikon / icon' dina pagelaran wayang golek. Malah nepi ka aya nu nyebut, "Lain urang Sunda kasebutna ari teu apal ka Si Cépot mah". Sanyongcolang kumaha si Cépot téh nepi ka jadi 'icon' pawayangan di tatar Sunda?
 
Si Cépot, atawa nu dina pawayangan mah dibéré ngaran Astrajingga, mangrupakeun salah sahiji inohong nu aya dina pawayangan, khususna mah dina seni wayang golék. Manéhna mibanda beungeut nu warnana beureum jeung huntu handapna nu gedé tur nonjol ka luhur. Warna beungeut nu beureum téh di'tafsir'keun ku kitab pawayangan mangrupa gambaran tina pasipatan nu goréng. Si Cépot ieu boga ciri ku sok resep ngabodor, mangrupakeun anak ka hiji tina tilu sadudulur ti pasangan Semar Badranaya jeung Sutiragén. Ari adi adina nyaéta Dawala nu irungna panjang jeung Garéng nu irungna buleud.
 
Kadang Si Cépot sok kabandungan maturan para sinatria, utamana mah Arjuna jeung Madukara. Milu makalangan lir sinatria, gagamannana di paling diandelkeun ku manéhna mangrupa pakarang Bedog. Memang mahiwal inohong wayang nu hiji ieu, loba perkawis nu hadé dipikaconto ti manéhna. Aya peupeujeuh di satukangeun tangtungan manéhna, yén Si Cépot mangrupakeun gambaran ti rakyat jalata nu lantip, satia satuhu, beuki heureuy, ogé wani dina lebah mélaan bebenerean.
[[Kategori:Tokoh wayang]]
39

éditan

Menu navigasi