Béda révisi "Sunami"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
9 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Removing Link FA template as it is now available in wikidata)
[[Gambar:2004 Indian Ocean earthquake Maldives tsunami wave.jpg|thumb|250px|Sunami nu narajang [[Malé]] di [[Maldiva]] [[26 Désémber]] [[2004]].]]
 
'''Sunami''' (éjahan {{IPA|/suˈnɑːmi/}} atawa {{IPA|/tsuˈnɑːmi/}}) hartina runtuyan galura / [[gelombang beungeut sagara|gelombang]] nu dihasilkeun nalika awak [[cai]], misalna [[sagara]] ngalir sacara gancang dina jumlah/[[skala]] anu badag. Sunami ieu biasana mangrupakeun balukar ayana [[lini]], [[longsor]], [[gunung bitu]], atawa [[tabrakan météorit]]. Anapon balukarna rupa-rupa, bisa sama sakali teu mangaruhan manusa, tapi bisa ogé ngabalukarkeun musibah anu nelasan ratusan rébu jalma.
 
Istilah ''sunami'' asalna tina [[basa Jepang]] nu hartina ''labuan'' ("tsu", 津) jeung ''gelombang'' ("nami", 波). Sunami téh lain kajadian sub-beungeut di jero [[sagara]]; jangkung gelombang caina ([[amplitudo]]) teu sabaraha, tapi [[panjang gelombang|panjang]] pisan (bisa nepi ka ratusan kilo), sahingga kadang di sagara mah teu pati kabireungeuh.
1

éditan

Menu navigasi