Béda révisi "Embé"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
14 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (Bot: Migrating 115 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2934 (translate me))
m
| trinomial_authority = ([[Carolus Linnaeus|Linnaeus]], 1758)
}}
'''Embé''' nya étanyaéta salah sahiji sato ''memamah biak'' anu ukuranana sedeng. <ref name="sumber ka hiji"> [http://www.royyak.com/flora-fauna/hewan-kambing Hewan Kambing] {{id}} (Diakses ping 19 Oktober 2011)</ref> Embé anu sok dijadikeun ingon-ingon (''Capra aegagrus hircus'') nya étanyaéta ''subspesies'' tina embé liar anu sumebar di [[Asia]] Barat Daya (wewengkon “''Bulan sabit yang subur''” jeung [[Turki]]) sarta [[Éropa]]. <ref name="sumber ka hiji"/> Embé liar anu jalu atawa bikang ngabogaan [[tanduk]] sapasang, tapi [[tanduk]] dina embé jalu leuwih badag. <ref name="sumber ka hiji"/> Umumna, embé miboga [[janggot]], tarangna cembung, buntut rada nyungcung, sarta lolobana miboga [[bulu]] anu lempeng tur kasar. <ref name="sumber ka hiji"/> Panjang awak embé liar, nya étanyaéta 1,3 méter nepi ka 1,4 méter, sedengkeun [[buntut]]na 12 séntiméter nepi ka 15 séntiméter. <ref name="sumber ka hiji"/> Beurat embe bikang rata-rata 50 kilo nepi ka 55 kilo, sedengkeun anu jalu bisa nepi ka 120 kilo. <ref name="sumber ka hiji"/> Embé liar sumebar ti [[Spanyol]] ka arah wétan nepi ka [[India]], sarta ti [[India]] ka kalér nepi ka [[Mongolia]] sarta [[Siberia]]. <ref name="sumber ka hiji"/> [[Habitat]] anu dipikaresep nya étanyaéta wewengkon [[pagunungan]] anu aya [[batu]]an. <ref name="sumber ka hiji"/> <br />
Embé geus dibudidayakeun ku manusa kira-kira 8000 nepi ka 9000 taun katukang. <ref name="sumber ka hiji"/> Di alam aslina, embé hirup jujumplukan, limaan nepi ka duapuluhan dina sajumplukna. <ref name="sumber ka hiji"/> Nalika néang [[kadaharan]], jumplukan embé dipingpin ku embé bikang anu pangkolotna, sedengkeun embé-embé jalu ngajaga kaamanan jumplukanana. <ref name="sumber ka hiji"/> [[Kadaharan]] utamana nya étanyaéta [[jukut]] sarta dang[[daun]]an. <ref name="sumber ka hiji"/> Dina sataun, embé bisa boga anak nepi ka dua kali. <ref name="sumber ka hiji"/>
 
==Jenis==
Dumasar kana mangpaatna, embé aya tilu rupa nya étanyaéta embé pedaging atawa embé anu diarah dagingna, embé perah atawa embé nu diarah susuna, jeung embé dwiguna nya étanyaéta embé anu diarah boh daging jeung susuna, atawa daging jeung buluna. <ref name="Azka Press">Suparman. 2007. Beternak Kambing. Jakarta: Azka Press Hal. 4</ref> Dumasar kana asalna, aya tilu rupa embé, nya eta embé lokal, embé Ras jeung embé bestar. <ref name="Azka Press"/> Embé lokal atawa embé anu aya di [[Indonesia]] nya étanyaéta embé kacangan atawa embé [[Jawa]], embé gembrong atawa embé [[Bali]], jeung embé mrica ti [[Sulawesi]]. <ref name="Azka Press"/> Sedengkeun embé Ras atawa embé ti luar nagri nya étanyaéta embé étawa ti [[India]], embé saanen jeung embé toggenberg ti [[Swiss]], embé anglo-nubian ti [[Afrika]], embé alpino ti [[Pagunungan]] [[Alpen]] [[Swiss]], embé beetal ti [[Pakistan]]. <ref name="Azka Press"/> Embé bestar nya étanyaéta embé hasil ngawinkeun tina embé lokal jeung embé Ras.<ref name="Azka Press"/>
 
==Referensi==
{{reflist}}
[[Kategori:Sato ingon]]

Menu navigasi