Béda révisi "Logam"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
59 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
Ngarapihkeun
m
(Ngarapihkeun)
[[Gambar:Gallium1 640x480.jpg|thumb|right|Kristal gallium]]
Dina paélmuan [[kimia]], hiji '''logamLogam''' (basa Yunani: ''Metallon'') <ref>[http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dme%2Ftallon μέταλλον] Henry George Liddell, Robert Scott, ''A Greek-English Lexicon'', on Perseus Digital Library</ref> nyaéta salasahiji unsure[[unsur]] [[kimia]] anu siap diwangun [[ion]] (kation) sarta ngabogaan beungkeutan logan.logam Jeung ogésarta disebut yén mirip jeung [[kation]] didina mega elektron. Metal nyaéta alasahijisalasahiji titina tilu kelompok unsureunsur anu dibedakeun ku sifat [[ionisasi]] jeung beungkeutan, babarengan jeung [[metalloid]] jeung nonlogam.<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/377422/metal metal]. Encyclopedica Britannica</ref> Dina tabel periodik, garis diagonal digambar ku boron (B) ka polonium (Po) ngabedakeun logam jeung nonlogam. Unsur dina garis ieu nyaéta metalloid, sakapeung disebut semi-logam; unsur di kénca handap nyaéta logam; unsureunsur ka katuhu luhur nyaéta nonlogam.
 
Nonlogam leuwih loba aya di [[alam]] tibatan logam, namungmung logam aya loba didina tabel periodik. Sababaraha logalogam anu kasohor nyaéta [[alumunium]], tembaga[[tambaga]], [[emas]], [[beusi]], [[timah]], [[pérak]], [[titanium]], [[uranium]], jeung zink.
Alotrop logam sok ngagurilap, biye, jeung [[konduktor]] nu hade, iwal ti éta nonlogam biasana rapuh (keur nonlogam padet), teu ngagurilap, jeung insulator.
 
Dina widang [[astronomi]], istilah logam sok dipaké keur nyebutkeun sakabéh unsureunsur nu leuwih beurat tibatan helium[[hélium]].
 
==Sifat-sifat logam==
===Sifat kimia===
Logam biasana sok ngawentuk kation kalawan ngaleungitkeun elektronna[[éléktron]]na, salajengnatuluy ngareraksi jeung oksigen[[oksigén]] di awingawang-awang ngawbentukngawangun [[oksida basa]]. Contona:
 
:4 Na + O<sub>2</sub> → 2 Na<sub>2</sub>O (natrium oksida)
:4 Al + 3 O<sub>2</sub> → 2 Al<sub>2</sub>O<sub>3</sub> (aluminium oksida)
 
Logam-logam transisi saperti beusi, tembaga, seng[[séng]], jeung [[nikel]], ngabutuhkeun waktu nu lila keur kaoksidasi. Nu séjénna, saperti palladium, platinum jeung emas, teu ngareaksi jeung hawa. Sababaraha logam saperti alumunium, magnesium, sababaraha macem baja[[waja]], jeung titanium ngabogaan saperti portal di bagéan luarna, nepi ka teu bisa diasupan ku molekul oksigen.
 
Proses ngecét, anodisasi, plating dina logam biasana mangrupa léngkah-léngkah panghadéna keur nyegah [[korosi]].
 
===Sifat fisika===
 
Logam dina umumna ngabogaan angka anu luhur dina konduktivitas [[listrik]]. Konduktivitas dina termal, sifat luster jeung massa jenis logam. Logam anu ngabogaan massa, tingkat kaheurasan, jeung titik lebur anu rendah (contona logam alkali jeung logam alkali taneuh) biasana sifatna reaktif pisan. Jumlah elektron bebas nu luhur di sagala bentuk logam padet nyababkeun logam teu kungsi katingali transparan.
 
Mayoritas logam ngabogaan masa jenis nu leuwih luhur tibatan nonlogam. Sanajan kitu, viariasi massa jenis ieu bebedana kacida badagna, mimiti ti litium salaku logam nu massa jenis pangleutikna nepi ka osmium kalawan logam nu massa jenisna pangbadagna.
8.434

éditan

Menu navigasi