Béda révisi "Polistiréna"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
78 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
[[File:Envase de yogur.jpg|thumb| Wadah yogurt tina bahan polistyréné ]]
[[File:Polystyrol-IR.png|thumb|right|160px|Spéktrum transmisi Infrabeureum film polystyrene.]]
'''Polystyrene''' ('''PS''')/IPAc-en|ˌ|p|ɒ|l|i|ˈ|s|t|aɪ|r|iː|n /Polistiréné (PS) mangrupa polimér aromatik sintétik anu dijieun tina ''styrene monomer''. Polistiréné wujudna bisa waé padet atawa busa-na. Sipat umum polistiréné geus jelas saperti teuas, sarta rada regas. Harga tiap kilona kawilang murah. <ref name="acc">{{cite web|title=Common Plastic Resins Used in Packaging|url=http://plastics.americanchemistry.com/Education-Resources/Hands-on-Plastics/Introduction-to-Plastics-Science-Teaching-Resources/History-of-Polymers-Plastics-for-Teachers.html|work=Introduction to Plastics Science Teaching Resources|publisher=American Chemistry Council, Inc.|accessdate=24 December 2012}}</ref> Polistiréné téh aslinamah bisa hérang/transparan, tapi bisa waé maké kelir éta gumantung kabutuhan. Sok dipaké ogé pamungkus luar (seperti mungkus [[kacang]], CD, DVD jeung lain-laina), wadah (saperti "clamshell"), tutup, ''[[botol'']], ''[[gelas'']], jeung ''[[séndok'']], ''[[garpu'']] sakali paké.
<ref>[http://plastics.ulprospector.com/generics/43/polystyrene-ps ulpospector]</ref>
Hanjakalna polistiréné ieu lila pisan ancurna henteu ''biodegrade'' anu matak jadi bahan anu terus disawalakeun, pangpangna lamun ieu barang seug mah dipiceun samarangan ka susukan atawa got ieu plastik tangtuna bakal ngajadikeun hiji sabab banjir. Lantaran bisa mengpetan liang [[cai]].
 
[[file:Plastic-recyc-06.svg|Recycling-Code von Polystyrol]]
 
==Sajarah==
Polystyrene/polistiréné kapanggih ku '''[[Eduard Simon''']] dina taun [[1839]],<ref>[http://inventors.about.com/od/pstartinventions/a/plastics.htm The history of plastics]. Inventors.about.com (15 June 2010). Retrieved 25 December 2011.</ref> saurang apotékér ti Berlin[[Bérlin]]. Di storax ti [[Turki]], manéhna nyuling/ ''distilled résin'' anu asalna tina geutah tangkal sweetgum orientalis anu ngandung minyak, anu hasilna dibéré ngaran styrol. Sababaraha poé tiharita ieu Simon manggihan yén styrol jadi jelly/ngageblég kualatanku alatan aya oksida ("Styroloxyd"). Saterusna kimiawan lahir 1845 [[John Buddle Blyth]] anu lahir [[1845]] jeung ahli [[kimia]] urang [[Jérman]] [[Agustus Wilhelm von Hofmann]] némbongkeun yén salila ''transformation'' styrol lumangsung henteu ngabutuhkeun oksigén. Maranéhanana nyebut ieu zat métastyrol. PanaluntikanPanalungtikan satuluyna ngébréhkeun yén ieu kimia téh sarua pisan/idéntik jeung [[Styroloxyd]]. Dina taun [[1866]] Marcelin Berthelot naluntik ieu formasi metastyrol / Styroloxyd ti styrol salaku prosés polimérisasi. Saengeusna 80 kaliwat kakara kapanggih yén manaskeun styrol bakalngahasilkeun réaksi kantétan makromolekul, manehna ahli kimia organik Jerman Hermann Staudinger ([[1881]]-[[1965]]) nya dingaranan waé ieu zat téh nyaéta ''polystyrene''.
 
Pausahaan IG Farben mimiti muka pabrik polystyrene di Ludwigshafen, dina taun [[1931]], ieu bakal jadi gaganti [[séng]] dina loba kagunaan. Sukses ieu kahontal nalika tumuwuh wadah réaktor geusan nga extruded polystyrene ngaliwatan tabung/solobong/tube dipanaskeun tuliy dipotongan, ngahasilkeun polystyrene dina bentuk pellet/guruntulan.
 
Dina taun [[1941]], Dow Chemical menciptakannyiptakeun proses Styrofoam. <ref>{{cite web|title=Invention of STYROFOAM™|url=http://building.dow.com/about/invention.htm|publisher=Dow Chemical|accessdate=23 December 2012}}</ref>
 
Saméméh taun [[1949]], insinyur kimia saengang Stastny ([[1908]]-[[1985]]) dimekarkeun pre-dilegaan manik PS ku incorporating hidrokarbon alifatik, saperti pentane. Manik Di handap ieu mangrupakeunmangrupa bahan baku pikeun molding bagian atawa extruding. BASF jeung Stastny diterapkeun keur patén nu dikaluarkeun dina 1949. Prosés molding ieu nunjukkeun di Kunststoff Messe [[1952]] di Düsseldorf. Produk anu ngaranna Styropor.
 
Struktur kristal tina polystyrene isotactic ieu dilaporkeun ku [[Giulio Natta]].<ref>{{cite doi |10.1007/BF02731861}}</ref>
 
Dina taun 1954, Koppers Company di Pittsburgh, Pennsylvania, mekarkeun (EPS)/busa kalayan ngaran dagang Dylite.<ref>Page 207 of Rigid Plastics Foams 2nd edition by T.H. Ferrigno published in 1967.</ref>

Menu navigasi