Béda révisi "Saroja"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (2) using AWB
(Ngarapihkeun kategori)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (2) using AWB)
}}
 
'''Saroja''' (''Nelumbo nucifera'' Gaertn.) nyaéta spesies [[tutuwuhan cai]] ti genus ''[[Nelumbo]]'' (taraté) anu asalna ti [[India]]. Di Indonésia, tutuwuhan ieu ogé mindeng disebut '''[[taraté]]''' anu sabenerna mangrupakeunmangrupa genus ''Nymphaea.'' Saroja kungsi dipikawanoh kalawan ngaran binomial ''Nelumbium speciosum'' (Willd.) atawa ''Nymphaea nelumbo.''
 
Gagangna ngawangun [[silinder]] anu kosong di tengahna pikeun jalan ngaliwat [[hawa]]. Daunna aya dina beungeut cai, kaluar tina gagang anu asalna tina [[akar]] anu aya dina jero [[leutak]] atawa dadampar balong, walungan atawa ranca. Luhur ieu tutuwuhan kira-kira hiji méter nepi ka hiji satengah méter.
 
Daunna tumuwuh ka luhur, luhureun beungeutcai. Daun ngawangun [[bunderan]] tanpa potongan, rérégéan di bagian sisi, kalawan urat daun nu ngariung ka tengah daun. [[Garis tengah]] daun bisa ngahontal 60  cm. Beungeut daun ngandung lapisan [[lilin]] sahingga cai anu murag kana beungeut daun ngabentuk buleudan cai.
 
Kembangna boga garis tengah nepi ka 20  cm, boga [[warna]] [[bodas]] beresih, [[konéng]] atawa [[kayas]], kaluar tina gagang anu kuat nyongcolang di luhureun beungeut cai. Kembang mekar dina bulan [[Juli]] nepi ka [[Agustus]].
 
Aya sawatara rupa kultivar pikeun saroja jeung wangun sarta warna kembang anu rupa-rupa. Taraté (genus ''[[Nelumbo]]'') mangrupakeunmangrupa lambang nagara [[India]].
 
== Mangpaat ==
 
== Sajarah ==
Di jaman Mesir kuno, seroja kapanggih tumuwuh babarengan jeung taraté spésiés ''Nymphaea caerulea'' di sisi walungan [[Nil]]. Bangsa [[Mesir]] jaman [[Firaun]] pohara ngamuliakeun tangkal saroja, ku kituna kembang, buah, sarta daunna dijadikeun motif dina arsitektur candi. Ti Mesir, saroja dibawa ka [[Irak|Assiria]] sarta sumebar ka [[Iran|Pérsia]], [[India]], sarta [[Tiongkok]]. Dina taun [[1787]], Sir Joseph Banks mawa saroja ka [[Éropa Kulon]] pikeun dipelak dina jero imah kaca di [[kebon raya]]
 
== Tempo ogé ==

Menu navigasi