Béda révisi "XvYCC"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
10 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: teh → téh , mangrupakeun → mangrupa, oge → ogé , nyaeta → nyaéta, make → maké (5), dipake → dipaké (5), kusabab → ku sabab, kabeh → kabéh
m (Bot: Migrating 8 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q306643 (translate me))
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: teh → téh , mangrupakeun → mangrupa, oge → ogé , nyaeta → nyaéta, make → maké (5), dipake → dipaké (5), kusabab → ku sabab, kabeh → kabéh)
{{lowercase|xvYCC}}
'''xvYCC''' atawa Extended-[[gamut]] [[YCbCr|YCC]] nyaetanyaéta hiji [[color space|rohangan kelir]] nu dipakedipaké dina elektronika [[video]] set televisi panel rata, nu ngarojong 1.8 kalieun jumlah kelir nu dipakedipaké dina [[sRGB color space|rohangan kelir sRGB]].<ref>{{cite web | year=2006 | url=http://www.hdmi.org/pdf/HDMI_Insert_FINAL_8-30-06.pdf | title=HDMI 1.3 Update | work=[[HDMI Licensing]] | accessdate=2006-08-30}}</ref> xvYCC ditetepkeun ku [[International Electrotechnical Commission|IEC]] Oktober 2005 tur dipublikasikeun Januari 2006 minangka [[daptar standar IEC|IEC 61966-2-4]]. Spektrum nu leuwih lega tina ''backlighting'' [[LED]] ngaganti [[cold cathode|katoda tiis]] nyababkeun bisana nambah pamidang ''color gamut'' [[liquid crystal display|LCD]].
 
xvYCC makemaké jangkah ajen nu lengkep (1 tepi ka 254 dina hiji rohangan 8-bit) pikeun midangkeun kelir. Dina [[BT.601]] jeung [[Rec. 709|BT.709]], kelir RGB dipidangkeun ukur ku ajen 8-bit ti 16 tepi ka 235. Jangkah nu kawates ieu dijieun keur mere lolongkrang pikeun ''[[undershoot]]'' jeung ''[[overshoot]]'', nu mangrupakeunmangrupa sipat pasinyalan [[TV analog]]. Dina pasinyalan [[TV digital]] mah, undershoot jeung overshoot tehtéh teu aya, kusababku sabab kitu ajen ti 1-15 katut 235-254 bisa dipakedipaké keur midangkeun kelir nu sajati. Pikeun ngajaga [[backward-compatibility|kacocogan ka tukang]] jeung standar samemehna, kelir standar [[beureum]] (red (R)), [[hejo]] (green (G)), [[bulao]] (blue (B)) jeung [[bodas]] (white) diitung keneh makemaké susunan nu sarua dina rohangan kelir. Jangkah ajen digital nu leuwih rubak bisa mere lolongkrang keur midangkeun hejo kolot (''deeper green''), beureum kolot (''deeper red''), katut bulao kolot (''deeper blue'') - tur tangtuna ogeogé kelir-kelir panengah nu samemehna aya dina saluareun wawates dina rohangan kelir [[CCIR 601]].
 
Rohangan kelir [[high-definition television|televisi définisi luhur]] nu didefinisikeun ku BT.709 ngawengku ukur 45 persen tina ajen nu bisa dipakedipaké lamun makemaké indeks RGB ti 1 tepi ka 254, sabab susunan etaéta kawates ukur 16 tepi ka 234 ku spesifikasi BT. Standar xvYCC makemaké standard 1 tepi ka 254, tur bisa nyandikeun ''(encode)'' leuwih ti dua kalieun jumlah ajen kelir. (Sistim [[sRGB]] aya antara BT.709 jeung sistim xvYCC, nu mere lolongkrang keur sakabehsakabéh kombinasi ajen R, G jeung B ti 16 tepi ka 235 - leuwih loba kombinasina, tapi henteu saloba dina xvYCC.)
 
Dina hiji paper nu diterbitkeun ku [[Society for Information Display]] taun 2006, pangarangna metakeun 769 kelir dina [[Munsell|Munsell Color Cascade]] kana rohangan BT.709 jeung rohangan xvYCC. 55% tina kelir Munsell bisa dipetakeun kana [[gamut]] sRGB, tapi 100% kelir etaéta bisa dipetakeun kana gamut xvYCC.<ref>Matsumoto et al, ''19.2: xvYCC: A New Standard for Video Systems using Extended-Gamut YCC Color Space'', SID '06 Digest, pp. 1130-1133. Available from http://www.sid.org.</ref> Kelir u leuwih kolot bisa dijieun - contona beureum kolot bisa dijieun ku cara mere koefisien negatif kana kelir nu lalawanan.
 
Mekanisme keur mawa definisi sabudeureun gamut keur xvYCC geus didefinisikeun dina Spesifikasi [[HDMI]] 1.3. Sok sanajan fitur kelir anyar liana dina HDMI 1.3, Kelir Kolot ''(Deep Color)'', henteu diperlukeun keur ngangkut informasi kelir xvYCC, Deep Color geus ilahar dihubungkeun jeung xvYCC sabab fitur-fitur ieu dipakedipaké babarengn dina sistim CE ''high-end'' pikeun ngaronjatkeun kualits gambar nu ditempo. Di saluhureun [[480p]] jeung [[576p]], sistim Deep Color kudu makemaké kabel HDMI Kategori 2 (dituduhkeun ku hiji logo), nu cocog keur link clock rate saluhureun 75MHz75&nbsp;MHz.<ref>Keur mode EDTV (480p jeung 576p), data Deep Color 12-bit oge bisa diangkut sapanjang tumbu make ''clock well'' sahandapeun wates rubak pita dina kabel Kategori 1.</ref>
==Rujukan==
==Tumbu luar==
*[http://webstore.iec.ch/webstore/webstore.nsf/artnum/035442 IEC Web Store for IEC 61966-2-4]
{{Template:Color space}}
 
[[Category:Rohangan kelir]]
 
{{kelir-pondok}}
{{elektronika-pondok}}
 
[[CategoryKategori:Rohangan kelir]]
18.254

éditan

Menu navigasi