Béda révisi "Wewengkon Chūbu"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
5 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: bebas → bébas, sejen → séjén (2)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé (2), nyaeta → nyaéta (3), ngarupakeun → mangrupa (4), dipake → dipaké , energi → énérgi, ea → éa (4) using AWB)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: bebas → bébas, sejen → séjén (2))
Chubu, atawa tengah, wewengkon nu kabagi ku salapan prefektur di bagéan tengah pulo utama Jepang, kuloneun [[Kantō region|wewengkon Kanto]]: [[Aichi Prefecture|Aichi]], [[Fukui Prefecture|Fukui]], [[Propinsi Gifu|Gifu]], [[Ishikawa Prefecture|Ishikawa]], [[Nagano Prefecture|Nagano]], [[Niigata Prefecture|Niigata]], [[Shizuoka Prefecture|Shizuoka]], [[Toyama Prefecture|Toyama]], jeung [[Yamanashi Prefecture|Yamanashi]]. Wewengkon ieu panglegana di bagéan Honshu dicirikeun nu dataran luhur, tur pagunungan. [[Japanese Alps|Pagunungan Jepang]] ngabagi nagara kana sisi Pasifik, disebut Jepang hareup, atawa ''Omote-Nihon'', sarta bagéan nu nyanghareup ka Laut Jepang, atawa ''Ura-Nihon'', disebut Jepang tukang. Wewengkon ieu dibagi deui kana tilu distrik nyaéta: Hokuriku, sapanjang basisir Laut Jepang nu mangrupa daerah hasil utamana pare; Tosan, atawa Dataran Luhur Tengah; jeung Tokai, atawa basisir sisi wetan, sapanjang Basisir Pasifik.
 
Hokuriku beulah kolan katutupan ku gunung di wewengkon tengah Chubu. Distrik ieu hujan salju nu kandel tur angin nu kuat. Walungan nu caina ngagolontor turbulen salah sahiji sumber énérgi listrik nu hade. Prefektur Niigata tempat gas jeung produksi minyak. Pangwangunan industri kacida gancangnya, utamana di Kota Niigata jeung Toyama. Fukui jeung Kanazawa ogé ngabogaan industri manufaktur. Hokuriku diwangun bebasbébas ti wewengkon sejenséjén, ilaharna ku sabab kapisahkeun ti industri jeung pusat budaya di Basisir Pasifik. Ku sabab pasilitas palabuan kawates tur jalan raya meh katutup di usum tiris, di distrik ieu kareta api mangrupa alat transportasi utama.
 
Distrik Tosan mangrupa wewengkon nu kompleks tur gunung "terjal"—kadangkala disebut hateup Jepang—kaasup pagunungan Jepang. Pendudukna ngumpul di dalapan cekungan tur dihubungkeun ku lembah nu sempit. Tosan mangrupa daerah penghasil utama sutra, sanajan produksina nurun terus sanggeus Perang Dunya II. Loba buruh nu tadina digawe dina produksi sutra kaserep ku parobahan industri manupaktur kaasup industru alat-alat presisi, mesin, tekstil, makanan olahan jeung industri ringan sejennaséjénna.
 
Distrik Tokai, diwatesan ku Samudera Pasifik, koridor nu sempit diwatesan ku gunung nu turun ka arah laut. Saprak [[Tokugawa period]] (1600-1867), koridor ieu jadi penting keur jajalaneun antara Tokyo, Kyoto, jeung Osaka. Salah sahiji jalan ku kawentar nyaéta Tokaido, rengse diwangun dina periode Edo (Tokyo, saprak 1868) jeung Kyoto, ibukota kaisar heubeul; dina abad kaduapuluh, jadi ngaran rute jalan tol jeung jalan kareta api cepat.
18.254

éditan

Menu navigasi