Béda révisi "Katus"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
8 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (4), ea → éa (7), eo → éo (4), ka asup → kaasup
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (4), ea → éa (7), eo → éo (4), ka asup → kaasup)
[[Gambar:Stenocereus pruinosus.jpg|thumb|Katus]]
'''Katus''' asalna tina basa [[Yunani]] nya étanyaéta ''kaktos'', artina tutuwuhan anu cucukan. ''Linneaus'', ahli botani anu nyieun klasifikasi tutuwuhan katus asup kana kelompok tutuwuhan anu cucukan atawa ''Cactaceae''. <ref name="katus"> [http://www.bangfad.com/search/klasifikasi-kaktus Kaktus] </ref> Katus nya étanyaéta ngaran tutuwuhan anu ka asupkaasup ''famili Cactaceae''.<ref name="sumber"> [http://id.shvoong.com/lifestyle/home-and-garden/2060105-kaktus-tanaman-penangkal-santet/ Kaktus, Tanaman Penangkal SANTET] (Dicutat tanggal 31 Oktober 2011) </ref>
 
=='''Asal Usul'''==
Katus geus tumuwuh sakitar 100 juta taun katukang.<ref name="katus"/> Baheulana katus téh miboga bentukna anu jangkung. Satuluyna sakitar 60 juta taun yén aya anggapan katus th punah.<ref name="katus"/> Kajadian ieu téh alatan bituna gunung berapi anu neuleumkeun [[Benua Amerika]], anu ilaharna éta katus téh tumuwuh di dinya.<ref name="katus"/> Sanggeus vulkanik gunung berapi téh eureun, katus téh tumuwuh deui.<ref name="katus"/> Tapi katus anu anyar bentukna jadi pendék. Umumnya, katus ayana di dataran tandus saperti [[Amérika Selatan]] jeung [[Méksiko]].<ref name="katus"/> Daérah-daérah éta miboga curah hujan anu saeutik kalayan ''frekuensi'' anu teu tangtu.<ref name="katus"/> Parobahan suhu anu aya jadi ''ekstrem''. Aya ogé pamadegan anu ngébréhkeun yén katus téh asalna ti [[Amerika Tengah]] jeung [[ Amérika Selatan]], [[Kanada Utara]] nepi ka Pulau [[Galapagos]], di [[Pasifik]] jeung pulau-pulau tropis di [[India Timur]] jeung [[Karibia]].<ref name="katus"/>
==Jenis Katus==
Leuwih ti 200 jenis katus nu aya di alam dunya. Tina 100 marga, katus dikelompokan jadi 3 suku nya PreskioideaPreskioidéa, OpuntodeaeOpuntodéae jeung CereoideaCeréoidéa. Jenis PreskioideaPreskioidéa biasana miboga daun jeung aya cucukn. Bentukna saperti tangkal semak nepi ka 10 méter. Sedengkeun karakteristik opuntodeaeopuntodéae, kelompok ieu miboga watang anu ngaracabang. Bentukna buleud jiga endog, demprak, panjang saperti semak. Aya ogé anu daunan tapi babari ligar. OpuntodeaeOpuntodéae miboga areolearéole anu cucukan. Jenis CereoideaCeréoidéa, loba bentuk watangna jeung loba ngandung cai. Sawaréhna aya bentukna silinder, ngaracabang, buleud, panjang. Jenis ieu iboga daun jeung areolenaaréolena aya cucukan.
 
==Cara Melak Katus ==
Kahiji katus digaringkeun, dikeueum dina cai haneut tuluy dipelak dina keusik, batu bata anu geus ditutu jeung taneuh kompos. Sanggeus katus umurna sataun jeung panjangna 4-5cm4–5&nbsp;cm, katus geus bisa dipindahkeun kana pot.
Kadua, carana seték watangna, cara ieu saeutik kagagalanana lamun dina melakna loba. Pilih watang katus anu teu pati kolot jeung teu ngira. Keureut ku péso kalayan panjangna 6 &nbsp;cm. antepkeun 7 nepi ka 10 poé di tempat anu tiis sangkan getahna garing. Sanggeus kitu tinggal melak dina media tanam. Kudu diperhatikeun yén jenis katus anu buleud atawa ngaracabang, ngeureuntna kudu pas dina bagian anu ngaracabangna. Urut beulahan nu ti indukna biasana sok jadi deui tunas katus.
Katilu , ku cara nyambung katus grafting. Cara ieu miboga kaonjoyan, salain mimitina tina binih anu anyar, grifting ogé nyiptakeun dua jenis tutuwuhan tina dua katus anu béda jadi katus tampilan anu anyar. Mimitina, siapkeun watang induk atawa watang Beulah handap, jenis cereus spachianus atawa opuntia ficus indica bisa dipaké ku saba kuat akarna. Prosés sambung katus kudu téréh saencan urut beulahana jadi agring sangkan téréh némpelna. Loba cara nyambung katus, tapi métode sambung rata jeung sambung serong paling loba dipaké. Prosésna hampir sarua, potong rata atawa sérong watang induk jeung watang tina jenis anu béda.
 
=='''Mangpaat'''==
# Diolah pikeun ''selai'', nu diolahna nya étanyaéta buah jeung watang anu ngora kénéh. <ref name="sumber"/>
# Dijadikeun kadaharan nya étanyaéta watang anu ngora, dipesék tuluy digoréng, diseupan atawa diolah jadi [[acar]].<ref name="sumber"/>
# Jadi bahan baku [[kosmétik]], obat-obatan jeung pakan ternak.<ref name="sumber"/>
# Bagian akar tina spesies katus bisa diolah jadi [[permén]].<ref name="sumber"/>
# Ditilik tina élmu ''fengshui'', tutuwuhan ieu miboga kakuatan anu sarua jeung [[mawar]], bisa jadi ''penangkal'' [[santet]] jeung hawa-hawa anu négatip.<ref name="sumber"/>
 
==catetan==
{{reflist}}
 
[[Kategori: Tutuwuhan hias]]
[[Kategori:Tutuwuhan cactaceaehias]]
[[Kategori: Tutuwuhan hiasCactaceae]]
18.254

éditan

Menu navigasi